На снимката: Милан Предан

Крайно време е Република Северна Македония да изпрати посланик в София. Със сигурност липсата на македонски посланик в България не помогна на диалога между София и Скопие. Това каза словенският посланик в РСМ Милан Предан.

През последните 6 месеца Словения ръководеше европейското председателство. Предан подчерта, че „процесът по разширяване на ЕС все още е жив“. Той призна, че „не е чувал за френско предложение“ за разрешаване на спора между двете страни.

„В началото на нашето председателство аз предупредих, че не може да очакваме чудеса, защото осъзнавахме, че действителността не е в полза на нашите усилия за успешен край на този процес“, каза още Предан.

Той посочи пред Радио Свободна Европа, че в „София не е имало политически кабинет, а в РСМ е имало местни избори, които не са направили македонското правителство по-силно, а напротив“.

„Ако искате да направите компромис за един толкова тежък въпрос са ви необходими силни правителства, какъвто не бе случаят през този период. Но по време на нашето председателство ние подготвихме терена за френското председателство „, подчерта словенският дипломат.

Предан предупреждава, че със сигурност ще е необходим поне един месец поради оставката на премиера на РСМ и започването на работата на новия кабинет в Скопие. Словенският дипломат е категоричен, че „е крайно време РСМ да изпрати свой посланик в София“.

По думите му липсата на македонски посланик в България не е помогнала на диалога между София и Скопие, за да има едно мощно дипломатическо представителство в София. Със сигурност това е причина комуникацията да не бъде такава, каквато трябва. В заключение той призова и да се обърне внимание на съдържанието на учебниците, което не трябва да е тема „табу“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук