Словения

От днес общественият живот в Словения е блокиран, съобщава МИА, информирайки за предприетите в страната мерки срещу разпространението на коронавируса.

Затворени са училищата и детските градини, преустановени са всички културни и спортни мероприятия, общественият транспорт, вътрешните и международните железопътни превози. Затворени са всички обекти, в които може да има контакт между хората, като фризьорските и козметичните салони.

Очаква се от вторник да се затворят и летищата, с което ще бъдат преустановени въздушните превози.

Няма да бъдат спирани таксиметровите автомобили, но всеки шофьор има задължението да дезинфекцира автомобила след всеки клиент, а полицията трябва да следи за спазването на това изискване.

От днес паркингите в Любляна ще бъдат безплатни, за да се компенсира липсата на обществен транспорт.

Предприетите мерки означават край на ресторантите и събиранията, а държавата ще има грижата да разясни, защо трябва да се грижим за себе си и за другите, подчерта говорителят на кризисния щаб на Словения за справяне с коронавируса.

Словенското правителство въведе забрана за продажба на защитно оборудване, за да обезпечи снабдяването с маски за лице, санитарно и защитно облекло за медицинския персонал и спасителните екипи.

Забраната влезе веднага в сила, за да се предотвратят бъдещи проблеми.

Масовата употреба на защитни маски и ръкавици, използвани за защита срещу коронавируса, представляват опасност за словенските комунални служби. Към гражданите е отправен призив да не изхвърлят използваните маски и ръкавици с останалите отпадъци, тъй като това може да причини разпространение на коронавируса.

От комуналните служби апелират за спазване на правилата и препоръките за изхвърлянето на отпадъци. Те трябва да бъдат поставяни отделно като опасен отпадък и да не се смесват с битовите отпадъци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!