Размирици белязаха церемонията по ръкополагането на наместника на сръбския патриарх в Подгорица.

Въпреки протестите и насилието между граждани и полиция, вчера Черногорският и Приморски митрополит Йоаникий беше интронизиран в Цетинския манастир. Протестиращите атакуваха полицията с камъни, а тя отговори със сълзотворен газ.

Говорителят на Европейската комисия Анна Пизонеро Ернандес заяви, че има нарастваща загриженост относно положението в Черна гора.

Тя напомни, че свободата на събирания е основно право на ЕС, но това право трябва да се упражнява едновременно без вреда за общественото здраве и при пълно зачитане на върховенството на закона, обществения ред и безопасността на всички граждани на Черна гора.

 „Призоваваме за сдържаност и очакваме всички власти да разследват правилно и да гарантират ефективно преследване на всички случаи на насилие, както срещу протестиращи, така и срещу полицията“, заяви говорителят на ЕК.

Припомняме, че черногорският и Приморски митрополит Йоаникий беше интронизиран в неделя в Цетинския манастир, въпреки силното противопоставяне и протестите на голям брой граждани, водени от Демократичната партия на социалистите на президента Мило Джуканович.

Свещениците бяха прехвърлени с хеликоптер в манастира, а след това по същия начин се върнаха в Подгорица. Това се наложи заради факта, че пътищата към Цетине бяха блокирани.

Независимо от призивите да се промени мястото на церемонията, Сръбската патриаршия не се отказа ръкополагането да се проведе в средновековния манастир в града.

Под съпровода на гърмежи, гневни викове на протестиращите и със засилена охрана, митрополит Йоаникий беше ръкоположен за наместник на сръбския патриарх в Черна гора.

„Само човек, лишен от достойнство, може да позволи да бъде транспортиран с хеликоптер и защитен с бронежилетка да влезе в манастира в Цепине. Той е срам за престола на Свети Петър“, заяви президентът на Черна Гора Мило Джуканович.

На фона на това в Подгорица се проведе контрапротест. На него присъстваха привърженици на Сръбската църква.

Припомняме, че митрополит Йоаникий беше избран за наместник на Сръбския патриарх през май, след като предшественикът му, който заемаше поста от 1990 г., почина от Covid-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!