Даниел Митов
Даниел Митов Снимка: Архив

Парламентът възложи на специалните служби да проверят сайта „Миротворец“, който публикува имената на „врагове на Украйна“, сред които са зам.- председателят на НС Кристиян Вигенин (БСП) , политологът проф. Иво Христов, Георги Първанов, Велислава Дърева и други български журналисти и общественици. Във въпросния списък фигурира и унгарският премиер Виктор Орбан, американският дипломат Хенри Кисинджър и др.

„Миротворец“ стана причина за спешно заседание на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, председателствана от Даниел Митов (ГЕРБ).

„Службите дойдоха добре подготвени и реагираха бързо. Дадоха ни необходимата информация за самия сайт – от колко време съществува, как се е променял през времето. „Миротворец“ е бил на вниманието на сериозни международни организации като Г-7, ООН, ЕК, които във времето са имали инициативи да ограничат действията на тази платформа, най-вече заради публикуването на лични данни. Те обаче не са имали успех до този момент, но ние сме категорични, че българската държава трябва да ги подкрепи“ заяви в кулоарите на парламента Даниел Митов след заседанието, на което бяха изслушани шефовете на служби.

„Службите ще направят анализ има ли потенциална заплаха за български граждани и ще ни информират. Могат да се твърдят всякакви неща, но ние ще работим с украинската страна, за да стане ясно, че подобен вид платформи не създават условия за добра комуникация. Ясно е, че тези списъци не са за отстраняване на хора, но и със сигурност не допринасят за добрите взаимоотношения“, обясни Митов.

„Абсолютно е недопустимо в списъка да влизат журналисти, българи и зам.-председател на парламента. Всички взехме решение да се проучи това. Очакваме и службите да отговорят кой стои зад всички тези хора, това е недопустимо за нас“, каза от своя страна председателят на външната комисия Бойко Борисов.

От „Възраждане“ пък коментираха, че ще поискат от президента Румен Радев НСО да предложи охрана на българите, които са включени в списъка, съобщава mediapool.bg.

„Аз съм изумен, признавам. Въпросът не е в моето включване в списъка. Макар че то също може да бъде коментирано. Там фактът, изтъкнат за моето включване – присъствието ми на някакъв форум в Ялта, е лъжа. Груба, нагла лъжа, тъй като аз никога там не съм бил по какъвто и да е повод, а освен това аз съм обиколил света на всякакви форуми и никой никога не ми е поставял ограничения какво да говоря и каква позиция да изразявам“каза пред БНТ президентът Георги Първанов (2001 – 2011 г.).

Съосновател на сайта е бившият зам.-вътрешен министър на Украйна Антон Геращенко и действа от години. Украйна официално отрече държавата да стои зад сайта.

„Дейността на обществената организация „Миротворец“ по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава“, се посочва в позиция на посолството на Украйна у нас. Пак там се съобщава, че сайтът е „независим информационен ресурс на обществена инициатива на Центъра за изследване на признаците на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и международния правов ред“.

„Информационното попълване на сайта „Миротворец“ се осъществява от общоизвестни и общодостъпни отворени източници, които се използват изключително за научно-изследователски, творчески и журналистически цели. Основните източници на информация, които се използват от Центъра „Миротворец“, са материали, публикувани в социалните мрежи, уеб издания, частни уеб страници, както и тези, които се излъчват по телевизионни и радио канали“, посочват от посолството.
От дипломатическата мисия отбелязват, че „през последните години руската федерация, като държав агресор е предприемала мерки за забрана на дейността на центъра Миротворец, по-специално са изпращани съответни призиви към ООН и УНИЦЕФ“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук