танкер с втечнен газ

Днес служебното правителство трябва да реши дали да потвърди офертата за доставка на три танкера американски втечнен газ до края на годината. Офертата беше договорена от коалиционното правителство на Кирил Петков.

Дни преди да сдаде властта Кирил Петков обяви офертата за доставка на 7 танкера – три до края на тази година, и още 4 за първите месеци на следващата. Той уточни, че ако служебното правителство намери по-добри оферти може да откаже тази за танкерите.

Вчера служебният енергиен министър Росен Христов коментира, че американската фирма доставчик на синьото гориво е отказала за удължи срока за потвърждаване на офертата. До вчера нямаше купени слотове на терминали за разтоварването, като опциите са Гърция или Турция.

„Събрахме оферти, компании, които имат запазени слотове в Гърция, тук идва въпросът и с цената. Газ на цена, която никой не иска да плати, е такава, че предприятията работят неефективно и домакинствата не могат да си позволят. На нас такъв газ не ни трябва“, каза той.

Разговори обаче са водени със заместник енергийният министър на Турция, а днес трябва да е ясно дали разтоварването на танкерите може да е там.

„Тяхната система също е много натоварена, не е като да имат свободни слотове. В момента проверяват и ще ни върнат някакъв отговор.“

Росен Христов обви, че ако офертата се откаже, „Булгаргаз“ ще търси количества тръбен газ с търгове.

„Обсъждаме също и варианти с частни турски компании, големи. Те проявяват интерес за някакви средносрочни договори. Както виждате, работим и с „Шениер“, т.е. дори да не успеем за тези танкери, компанията е силно заинтересована да работи с нас и в бъдеще. Така че имаме оферти и от тях. Моето желание е до края на август да приключим с всички тези преговори с ключови доставчици.“

До 17 часа днес правителството трябва да отговори на американската компания за окончателното си решение. На масата все още стои и опцията да водят разговори с „Газпром“. Но по сегашният договор, по който България не получава количества от април и ще се обсъжда начина на плащане. Служебният министър допусна, че „Газпром“ може и да откаже преговори заради утежнената политическа обстановка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук