росен христов
На снимката: служебният министър на енергетиката Росен Христов

Министерството на енергетиката няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители. Това посочват от Министерството в прессъобщение днес, като отчитат, че на базата на „постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока“.

„Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток“, се казва още в съобщението.

Първоначалната идея на служебната власт предвиждаше потребителите, използвали над 800 киловатчаса електроенергия през зимния сезон и 300 киловатчаса през останалия период на годината, да плащат на борсови цени, които са в пъти по-високи от регулираните такива.

„Полагат се всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023 г. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите“, се казва в съобщението.

От последната заявка – за търсене на механизми за компенсиране на потребителите, за пореден път виждаме реториката на служебния кабинет, с която се демонстрира желание за оставане на власт повече от предвиденото. Ако има редовно правителство, служебният кабинет изобщо няма да има необходимост да търси каквито и да е било механизми.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук