На 9-ти септември служебният премиер Стефан Янев свиква заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, който координира всички служби във връзка с мигрантския натиск над българската граница.

„Този съвет работи в мирно време и най-общо казано е в състояние и е предназначен да управлява всички кризи, които може да се появят. Следващата седмица предстои свикване на този съвет, вече са изпратени поканите. Тази координационна среща ще бъде на 9 септември“, заяви Янев в парламента.

Една от задачите на съвета ще е да институционализира секретариата. Има готовност той да бъде направен постоянно действаща структура към МС както е записано в закона.

Към момента няма проблеми с взаимодействието на различните звена и служби

„Вече е създадена специална координационна група, която всеки ден анализира всички данни и обстоятелства, които се случват пряко на границата и във вътрешността на страната. Тази координационна група подпомага и съвета по сигурността, и министъра на вътрешните работи по противодействие на мигрантския натиск., коментира Янев.

Служебният премиер посочи, че в момента не се налага задействане на механизма за участие на въоръжените сили в охрана на границата. По думите му, органите на МВнР и гранична полиция са в състояние да изпълнят поставените задачи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!