Илиян Василев
на снимката: Илиян Василев

Искането на служебния министър на енергетиката към БЕХ да уволни шефа на Булгартрансгаз едва ли ще произведе действие, но е добър ход, защото фокусира вниманието върху на аналога на Банката за Развитие в енергетиката.

Номинално, министър може да задължи представителите на държавата в борда на БЕХ да гласуват уволнението на шефа на БТГ. Те не гласуват по свое усмотрение, а изпълняват волята на принципала. Бордът на БЕХ може да „падне за дузпа“, да отложи, да огледа, да направи комисия. И като не изпълни, министърът няма ход, освен за неизпълнение на заповед да уволни шефа на БЕХ и членовете на Борда. Това обаче пак опира до съд и т.н.

Служебният министър няма друг ход след като изнесох фактите, че с новата си тарифна политика от септември БТГ явно и арогантно дискриминира всички конкуренти на Газпром – български, европейски, американски – всички компании, които искат да пренасят газ до и през България с по-високи тарифи. Освен това Малинов открито пренебрегва КЕВР, пренебрегва и енергийното министерство защото разполага с липсващата „пътна карта“, но не я предава. А премиерът изглежда го пази, от разследване на ДАНС. Последните винаги могат да влязат и да извземат този документ.

Премиерът Янев симпатизира и на Николай Павлов и на руската му връзка. За това и никой не разследва Булгаргаз, но там се натрупват много скандални неща и те започнаха да излизат едно по едно. За някои от тях говоря в последната си статия – за достигната степен на диверсификация след Турски поток – 95 процента зависимост от Газпром. А Петкова, в присъствието на Павлов, миналата година в САЩ обещаваше, че до края на годината зависимостта ще падне до 50 %.

Та всичко започва от наличието/отсъствието на морал.

Коментарът е от „Фейсбук“ профила на автора. Заглавието е на редакцията 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!