Служебно правителство

България емитира успешно, но на висока цена еврооблигации на обща стойност 2.25 млрд. евро (4.4 млрд. лв.), потвърдиха неофициално властите. Скоро се очаква официално съобщение на Министерството на финансите за двете международни емисии, реализирани на 15 септември, за които първи съобщи „Капитал“.

Аукционът е преминал при засилен интерес от страна на инвеститорите и поръчки за поне двойно по- голямо количество книжа. Продадени са 7-годишни еврооблигации с номинал 1.5 млрд. евро, като реализираната доходност е 4.33%, а лихвеният купон е 4.125, съобщава Mediapool. Другата емисия е от 12-годишни книжа за 750 млн. евро, като постигната доходност е 4.81%, а лихвеният купон – 4.625%.

Припомняме, че преди близо месец служебният финансов министър Росица Велкова обяви, че планира излизане на външните пазари, за да се финансира очертаващ се дефицит в бюджета за тази година. Тя припомни, че до момента са изтеглени 1,8 млрд. лв. дълг при лимит, записан в актуализирания бюджет от 10,3 млрд. лв.

България излиза на международните пазари за пръв път от две години насам. Последната подобна емисия, реализирана от министър Кирил Ананиев в третия кабинет на Борисов, набра 5 млрд. лв. Тогава постигнатата доходност по 10-годишните книжа беше 0.39%, а тази по 30-годишните – 1.48%, което беше повод тогавашната емисия да бъде определена като успешна.

Забавянето на сегашната емисия с между половин и една година е причината за високата доходност, на която е пласиран външният дълг при новата емисия, смятат много анализатори. Ако книжата бяха продадени през пролетта, дори на фона на войната в Украйна, лихвата щеше да са поне с 1.5 процентни пункта по-ниска. Това означава, че за целия срок на облигациите държавата щеше да спести около 300 млн. евро (близо 600 млн. лв.), сочат консервативните оценки на експертите.

Това означава, че правителството ще ощети данъкоплатците с поне 70 млн. лв. годишно допълнително за лихви.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук