На фона на парламентарната криза с избора на председател на народното събрание, служебното правителство продължава да се държи така, сякаш ще бъде на власт още дълго време. От август месец е характерно да се взимат решения за страната ни с дългосрочни последици, без да се обръща внимание на факта, че самото служебно правителство представлява един авариен режим на управление, чиято основна цел е подготовка на избори за легитимно избран парламент, който да излъчи редовно правителство.

На днешното заседание бяха засегнати темите за бюджета за следващата година и за модернизацията на армията ни, които са изключително важни за страната ни. Решения по тези теми не е редно да се взимат от служебно правителство.

„Служебният министър на финансите Росица Велкова и нейният екип имат готовност да запознаят депутатите с различните сценарии, по които се работи при подготовката на бюджет 2023-та“, обяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното заседание.

„Продължаваме работата ни по един от основните приоритети, които си постави служебното правителство още от първия ден от встъпване на правомощията си. Това е подготовката на проектозаконите, които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Подготвили сме почти целия пакет със законопроекти, свързани с второто плащане по Плана, днес предстои да разгледаме още два проекта – Закон за изменение и допълнение на Закона за правната помощ и Закона за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие. Законопроектите зависят от избора на председател на Народното събрание“, заяви Донев, който продължи с хвалби по адрес на извършеното от тях:

„Служебното правителство заслужено си спечели оценката на правителство на действието – това е оценка и от вътрешните, и от международните партньори“, заяви Донев. По думите му, те са успели да извадят държавата от „режима на пауза“ за кратко време.

„Ще припомня, че не си позволихме да губим нито секунда в политически игри. Хората искат да живеят в добре уредена държава, а не да бъдат зрители на политически спектакъл“, коментира още служебният премиер.

И допълни, че резултатите от изборите го доказват, не само с избирателната активност, но и с рекордният брой гласували с опцията „Не подкрепям никого“.

„На министерски съвет бяха взети две важни за Министерство на отбраната решения“, обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов след заседанието на Министерския съвет.

„Едното решение бе за създаване на набирателна сметка по проекта Ф-16. Това беше един от ангажиментите, който пое Министерство на отбраната, когато встъпихме в длъжност на 2 август“, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

„Създадена е сметка във Федералната резервна банка в Ню Йорк. Такива две на МС има през 2021 и 2022 година. За съжаление при прекратяване на дейността на двете народни събрания 46- и 47-ото НС тези решения са останали без последствия. В резултат на това са изгубени 10 млн. долара“, обяви Стоянов.

„По този начин ще осигурим доходност от финансовите средства, които бяха внесени авансово по договора за Ф-16 през 2019 година в размер на 1,2 млрд. долара“, обясни Стоянов.

По отношение на мисията за усилената охрана на въздушното пространство на Република България. От 1 ноември очакваме до 8 самолета Eurofighter от Испания, които ще останат до 23 декември, съобщи Стоянов.

Работата на служебното правителство е твърде спорна, тъй като в началото на своя живот те заявиха, че има страхотна криза с газа – оказа се че няма. Твърдиха, че има „хаос и разруха“ в бюджета, и това не излезе вярно. Заявиха, че не можем без Газпром, което също се оказа абсолютно невярно. Казаха, че и интерконекторът не може да стане за октомври, но после след улични протести се оказа, че може. Но най-големия грях им е, че участваха активно в предизборната кампания, като ежедневно хвърляха обвинения към предишните управляващи и по този начин повлияха на изборите в полза на ГЕРБ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук