Иван Гешев
На снимката: Иван Гешев

Съветът за върховенство на правотo ще търси подход за действие, касаещ изпълнението на отправените от ЕК препоръки с третия годишен Доклад относно върховенството на правото в Европейския съюз за 2022 г. Това съобщиха от Министерството на правосъдието. Председателстващи първото заседание са служебният правосъден министър Крум Зарков и представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Членове на новия орган са председателите на върховните съдилища, главният прокурор, главният съдебен инспектор, председателят на антокрупционната комисия, министрите на вътрешните работи, на финансите, културата и главният секретар на Министерския съвет.

Съветът бе конституиран днес. Това става след постановление на правителството.

Идеята за създаване на Национален координационен механизъм за върховенство на правото и на Съвет към него е да се организира вътрешен мониторинг на областите, които бяха и продължават да са под наблюдението на Европейската комисия (ЕК) по два механизма. Единият е мониторингът само върху България и Румъния, който не е отменен, и другият е новият хоризонтален механизъм за годишна оценка на върховенството на правото върху всички членки на ЕС, каза министър Зарков в началото на заседанието. Той допълни, че целта е тези две области да са под вътрешно наблюдение, така че да не се допуска отстъпление и да се продължават усилията в зададените и приети от страната ни насоки.

„Важно е Съветът да започне активно да работи. Служебното правителство счита, че мониторинговият механизъм върху България е изчерпан и не бива да продължава да служи като неформален аргумент срещу по-дълбоката интеграция на България в ЕС“, заяви Крум Зарков.

По думите му работата на Съвета би била много полезна за постигането на националните цели за върховенство на правото и качествена реформа в правораздаването и правосъдието, по-дълбока и по-качествена интеграция на страната ни в ЕС.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук