росен христов
На снимката: служебният министър на енергетиката Росен Христов

Активни разговор с “Газпром” все още няма, но служебното правителство е изпратило информация, че има готовност за възобновяване на преговорите. Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов в студиото на Нова телевизия.

Той поясни, че отговор от руския доставчик очакват днес или най-късно в понеделник следващата седмица.

Енергийният министър каза защо са важни преговорите с „Газпром”

“Казахме им, че сме готови да възобновим преговорите по договора и че имаме предложения по редица изменения, които биха го оптимизирали”, каза още Христов.

Сред предложенията на служебния кабинет е удължаване на периода за взимане на оставащите количества газ. “Няма как да изразходим количествата газ по този договор”, категоричен е енергийният министър, затова предложението им е те да бъдат бъдат приемани и през 2023г. Той поясни, че разговори за възобновяване на договора няма да има. “Говорим само за стария договор”, заяви Христов.

Припомняме, че руската страна спря да изпълнява договора си на 27 април. Оттогава до днес последния ден на предното правителство „Булгаргаз“ неизменно превеждаше дължимите плащания за газ, но „Газпромекспорт“ връщаше парите, а България не е получила и една молекула газ. Заради указ на Путин руската компания обяви, че променя схемата на плащане в рубли, но подобни промени изискват съгласие и на другата страна. При спор се търси намесата на арбитраж, но това не не дава право на доставчика да спре да изпълнява договорните си задължения.

Въпреки това из медийното пространство представители на служебното правителство се надпреварват да обясняват как България ще загуби арбитражното дело и колко милиарда ще трябва да плати. Те умишлено пренебрегват фалта, че „Газпром“ едностранно прекрати доставките за България и Полша,  а по-късно – намали или спря доставките за други държави. Освен това руският газ поскъпна десеторно през 2021 г, което го превръща едно временно и в скъп, и в несигурен.

Пренебрегват се и ежеседмичните протестни на гражданите в България, които открито се обявяват против зависимостта на България от „Газпром“, и финансирането на войната, която води Путин в Украйна.

За съжаление действията на служебния кабинет подкрепят все по-нарастващото мнение, че се обслужват чужди интереси, а това няма как да доведе до нищо положително за  страната ни.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук