Полиция, мигранти
Снимката е илюстративна

Прокуратурата проверява версиите за смъртта на бившия шампион по борба Пламен Пенев. Една от тях е механична асфикция или задушаване по време на арест.

От прессъобщение от прокуратурата става ясно, че е започнато досъдебно производство на 31 декември, след получен сигнал.

Според държавното обвинение след неподчинение на полицейско разпореждане и преследване с патрулни полицейски автомобили, е възникнало пътнотранспортно произшествие.

Установено е, че П.П., на 58 г., е починал след принудителното му изваждане от автомобила от полицейските служители, се посочва в съобщението.

След като случаят е докладван на дежурен прокурор от ОП-Стара Загора незабавно са предприети действия с оглед изясняване на обективната истина.

Назначена е съдебномедицинска експертиза за установяване причините за смъртта на Пенев, която е възложена на екип от трима съдебни медици от Съдебна медицина – гр. Пловдив.

Предстои представяне на заключение от експертите за изясняване причините за смъртта на 58-годишния мъж, като сред възможните е и механична асфиксия, уточняват от държавното обвинение.

Въпроси около смъртта на бореца Пламен Пенев: Превишили ли са полицаите правомощията си?

Работата по изясняване на случая продължава, събират се голям обем от доказателства за евентуално извършено престъпление по чл.123 от Наказателния кодекс –

за причиняване на смърт при професионална непредпазливост от страна на полицейските служители.

Екип от наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура-Стара Загора ръководи извършваните процесуални действия.

Самото разследване е възложено от и.ф. главен прокурор на Република България на екип от следователи при Националната следствена служба, гр. София.

случай че се съберат достатъчно доказателства, ще се пристъпи и към повдигане на обвинения спрямо всички отговорни лица.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук