Володимир Зеленски
на снимката: Володимир Зеленски

Партията на украинския президент Володимир Зеленски – „Слуга на народа” печели парламентарните избори в страната. При преброени 50% от бюлетините, вероятният брой места, които Зеленски получава са 237 в 450-местния парламент. Това му позволява да управлява страната самостоятелно.

Партията на президента може да спечели 115 места от общо 199, които се разпределят по мажоритарен принцип, и 122 места от вота по пропорционалната система.

В страната се гласува по смесена система. 225 места в парламента се определят по пропорционалната система, а 199 – мажоритарно в един тур.

На второ място остава проруската „Опозиционна платформа“ с 43 мандата. Партията води на изборите в Донецка и Луганска област.

Партията на бившия президент Петро Порошенко – „Европейска солидарност“ е на трето място с 27 депутати.

„Отечество“ на бившия премиер Юлия Тимошенко е на четвърто място с 25 места, а новосъздадената партия „Глас“ на музиканта Святослав Вакарчук получава 20 места.

„Слуга на народа“ е започнала да подготвя коалиционно споразумение за новия състав на украинската Върховна Рада. Това съобщи лидерът на партията Дмитро Разумков, цитиран от ТАСС.

„Проектът на коалиционното споразумение се пише, определени неща от него вече са готови“, каза Разумков пред изданието „Бабел“.

И добавя:

„Сега няма да се разпростирам върху тях, няма да бъде коректно. Сега изхождаме от това как ние виждаме нещата. По-натам ще видим – самостоятелно ли ще формираме мнозинство или ще започнем да обсъждаме с някого коалиционно споразумение“.

Лидерът на партията потвърди, че партия „Глас“ на музиканта Святослав Вакарчук може да стане коалиционен партньор на „Слуга на народа“, но отбеляза, че за по-конкретни обсъждания по този въпрос е нужно да се изчакат изборните резултати.

Веднага след оповесяването на резултатите, украинският президент Володимир Зеленски отправи благодарности към избирателите за подкрепата и заяви, че няма да разочарова народа на Украйна.

”Това не просто е страхотно. Това, е огромна отговорност и за мен, и за моята партия. Няма да разочароваме народа на Украйна! Нашите основни приоритети, повтарям ги за всеки гражданин на тази страна, са да спрем войната, да върнем пленниците и да преодолеем корупцията“, каза Зеленски.

Припомняме, че бившият комик Володимир Зеленски спечели убедително президентските избори в Украйна през април.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!