медицински дейности
на снимката: Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

От 00.00 часа тази нощ, с изтичането на извънредното положение, в България влиза в сила извънредна епидемична обстановка. Това бе съобщено от пресцентъра на МС и потвърдено от министър Кирил Ананиев на извънредна пресконференция. Той съобщи още, че всички действащи противоепидемични мерки ще бъдат обединени в 4 нови негови заповеди, които ще бъдат качени на сайта на неговото ведомство, за да влезат в сила от полунощ.

„Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка“, гласи прессъобщението.

Днес изтече срока на извънредното положение и днес публикувахме ЗИД на Закона за здравето. С него НС ни дава възможност да прилагаме противоепидемични мерки, независимо от това, че не сме в извънредно положение. Чл. 63, ал 2 дава възможност министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор да внесе предложение в МС и той да вземе решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Няма рязка промяна в развитието на болестта, мерките, прилагани до сега, трябва да продължат да се прилагат. Главният държавен инспектор направи оценка на развитието на заболяването, както и анализ на мерките, предприети досега. На базата на доклада му правителството смята, че пандемията е тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве. На базата на тази оценка внесох решение в МС и като се чуха мотивите ми, се прие решение за обявяване на такава епидемична ситуация.

На първо място причинителят е с неизвестен произход, пътищата на заразата не са открити напълно, в научните среди не са на едно мнение в диагностициране на причинителя на заболяването. К-19 се развива не само в нашия регион, а и в целия свят, като се предава от човек на човек и води до тежко протичане и усложнения на лечението. То се отнася най-много до лицата над 60 години, а много от заболяванията завършват със смърт. Огнищата му са разпространени в цялата страна, освен тези в семейна среда и болнични заведения, такива огнища има в редица домове за възрастни, за хора с увреждания, и т.н. За това заболяване липсва специфично решение. В много страни се прави опит за лекарство или ваксина, но тези изследвания не са завършени. Няма доказателства, че има пълно лекуване на хората. Няма и разработена специфична имунопрофилактика“, поясни министърът.

Много медицински персонал също е засегнат, а това поставя под опасност спирането на работата в някои отделения или болници, добави той.

„Тези мотиви ни дадоха основание за това решение за обявяване на тази епидемична обстановка. Затова ще издам няколко заповеди, които влизат от полунощ тази нощ. Те са групирани в 4 вида: заповед с противоепидемичните мерки; втората е за преминаването през КПП и ограничения с тях; третата е с карантина и изолация на хората при заболяване или контакт с болни; и четвъртата е какво ще остане да работи и кои заведения и дейности няма да функционират. В заповедите няма нищо ново, те са групирани и систематизирани. Разрешаваме трансплантациите, може свободно хората да ходят в градските градини и паркове – това са новите неща в заповедите. Ако в продължен период от време – поне седмица, има над 100 заболели, ще върнем старите ограничителни мерки“, уточни Ананиев.

Всичко, което е разрешено да функционира, продължава и занапред. Това, което е забранено на този етап – училищата и моловете, няма да функционират до второ нареждане, стана ясно от отговора на министъра на журналистически въпрос. Ананиев потвърди, че засега 14-дневната карнтина за влизащита в страната остава.

„Категорично не съм съгласен с това да отпадне 14-дневната карантина“, заяви той.

Относно въвеждането на бързи PCR-тестове министърът съобщи, че тепърва ще се уточняват ефективността на тестовете, както и евентуалните разходи за здравната система при закупуването им.

Днес е имало среща на Щаба с премиера и е взето решение Националният оперативен щаб да оповестява данни само сутрин, а не както беше досега – и вечер. Това е в резултат на факта, че най-много резултати от PCR-тестове излизат вечер, уточни министърът.

Ананиев отговори и на въпроси за бъдещето на спорта.

„Позволихме подготовката на нашите олимпийци за олимпиадата в Токио догодина, там направихме организация спортистите да са настанени в отделни стаи, да им се правят често тестове, да тренират в отделни зали – целта е да няма заболяване на всички спортисти. Важен критерий е броя на заразените, които се оповестяват всеки ден, както и причината, поради която има заразени – ако има огнище или квартал със сериозно увеличение на броя на заразените, първо се търси причината за заразяване, допълни Ананиев. Такива конкретни мерки на затягане може да има на отделни места. Футболът ще се играе, като срещите се провеждат само с присъствие от щабовете на футболистите, категорично без публика“, поясни министърът.

Други въпроси, които Ананиев получи след изложението си, касаеха начина на работа в държавните ведомства, какаво ще се слручва с детските градини и решен ли е проблемът с предпазните маски. 50% от персонала на Министерството на здравеопазването работи от вкъщи, останалите – в министерството, като се въртят на една или две седмици. Тези, които са над 60 години, работят от вкъщи, каза министърът.

Относно детските градини – тепърва Министерството ще прави анкета сред родители за това каква е нагласата им да пуснат децата си там, уточни министърът. Детските заведения ще бъдат отворени само при спазване на санитарни мерки, като максималният размер на групите трябва да е 10-12 деца. В момента 45% от родителите не искат да пускат децата си на ясли и градини. На всеки служител в детските заведения ще бъдат направени PCR-тестове.

Една част от предпазните маски, пратени от Китай, като общият им брой е един милион, вече е в България и ще бъдат раздадени на административни служби, като част от тях ще бъдат разпределени и между граждани, уточни Ананиев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!