Съществените снеговалежи из цялата страна предизвикаха транспортни затруднения по българските пътища. Към момента временно е ограничено движението в активната лента при км 412 на АМ „Хемус“ в района на Слънчево в посока Варна поради ПТП. Трафикът преминава по изпреварващата лента и се регулира от пътна полиция.

По-рано днес друго ограничение по „Хемус“ се появи в участъка Жерково – Ботевград, като забраната бе за МПС над 12 тона.

Ограничения по-рано днес имаше още по път I-1 Монтана – Враца, като то бе възстановено към 15:40 часа.

И по път II-11 Лом – Добри дол имаше ограничения, които бяха премахнати малко след 15:00 часа. Причината за проблемите – обилен снеговалеж и снегопочистване.

Трудно беше движението и по път III-112 Славотин – Брусарци в района на Смирненски. Причината за временното ограничение бяха аварирали тежкотоварни автомобили.

„Ришки проход“ също бе ограничен за движение поради аварирал товарен автомобил. Леките автомобил се пренасочваха през Айтоски проход, а товарните изчакваха на място. По обяд днес движението бе възстановено.

От АПИ съобщиха, че близо 780 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища.

Жълт код за снеговалежи днес има в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, София, Велико Търново и Габрово, а за силен северен вятър има в Източна България.

За всички превозни средства е ограничено движението през „Троянски“ проход.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията или слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук