Кинорежисьорът Глеб Панфилов ще снима филм по повестта на Александър Солженицин „Един ден от живота на Иван Денисович“.

„Този филм трябва да се направи у нас, с руски типажи и руско разбиране за трагедията, през която премина страната ни. Това, че режисьор ще бъде Панфилов, когато много ценя и обичам, ме изпълва с надежда“, споделя вдовицата на писателя Солженицина, която е и президент Руския благотворителен фонд „Александър Солженицин“.

Според нея работата по филма ще започне в най-скоро време, а  се очаква премиерата да се състои в края на 2018 година.

Глеб Панфилов е автор на филми като „В огъня брод няма“, „Начало“ и „Васа“, главните роли, в които изпълнява актрисата Инна Чурикова. Той е снимал и телевизионен сериал с десет епизода по романа на Солженицин „В първия кръг“, който бе излъчен през 2006г. Писателят бе сценарист на проекта.

„Един ден от живота на Иван Денисович“ разказва за зимен ден от живота на съветския затворник, руски селянин и войник Иван Шухов. Повестта е публикувана в списание „Новый мир“ на 18 ноември 1962г. Според редактора на списанието Александър Твардовский, това е една от преломните точки не само в историята на литературата, но и в историята на страната.

Замисълът за повестта се ражда през зимата на 1950/1951г. в затворнически лагер в Казахстан, където по онова време Александър Солженицин изтърпява 8-годишна присъда заради критика срещу Сталин в писмо до приятел.

Александър Солженицин е руски писател, историк и дисидент, автор на „Архипелаг ГУЛаг“, носител на Нобелова награда за литература през 1970г. По време на Втората световна война се сражава в редовете на Червената армия и стига до чин капитан, преди да бъде арестуван през февруари 1945г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук