Ще има ли Столичният общински съвет председател – засега този въпрос няма ясен отговор.

Кандидатурата на Борис Бонев от ПП-ДБ-СС не успя да събере необходимите гласове затова в понеделник ще има повторно гласуване.

По-рано днес премиерът Николай Денков се обърна към новоизбрания кмет Васил Терзиев да не затваря вратата пред нито една партия, за да се стигне до избор на председател на СОС.

От БСП и ГЕРБ-СДС са категорични – те няма да подкрепят Борис Бонев.

Членовете на Изпълнителните бюра на Националния и на Градския съвет на БСП са взели решение групата на социалистите в СОС да не подкрепя кандидатурата на Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет.

„Няма да подкрепим Борис Бонев за председател на СОС. Това е решението на колективните ни ръководни органи на национално и градско ниво. То произтича от

нашата последователна позиция да не правим коалиции или сглобки с цел на всяка

цена да участваме в управлението на Столична община. Разбира се, готови сме да разговаряме за политики, базирани на ценности, с всяка политическа група в СОС“, каза председателят на градската организация на партията Иван Таков.

Според него изборът на председател сам по себе си е безпредметен, ако няма съгласие по приоритетите, по които ще работи Столичният общински съвет.

„Ние имаме много ясно посочени приоритети в нашата работа. Преди и по време на предизборната кампания ние ги представихме пред гражданите на София и сега е време да действаме за тяхната реализация. Твърдо съм убеден, че вчера започна нов период в развитието на града ни“, каза Иван Таков.

ГЕРБ няма да участват в никакви преговори,

защото никой не им е предложил такива преговори, стана ясно на брифинг на общинските съветници от партията днес.

„Искат да си направят мнозинство с БСП и „Възраждане“. Няма го ГЕРБ, няма го Вили Лилков. След като искате да управлявате с Ваня Григорова, добре сте дошли, да им е честито на софиянци“, коментира Мирослав Боршош.

„Нашата информация е, че се водят разговори ПП-ДБ-СС, „Възраждане“ и БСП. Изборът вчера беше фарс, който да послужи единствено за едно нещо – да с търси подкрепа от партиите, от които включително Националния съвет на „Да, България“ се отрече официално“, заяви Георги Георгиев, бивш председател на СОС.

От ГЕРБ поискаха отговор от лидерите на ПП-ДБ дали те знаят, че

Борис Бонев води разговори с БСП и „Възраждане“.

„Изборите са си избори. Нещата обаче, които изговарят политиците имат огромно значение. Ние не можем да разберем хората, които са първа политическа сила в общинския съвет, накъде се опитват да водят общинския съвет, а и града. Това поведение е неприемливо, несериозно, издава тотална липса на подготовка“, каза още Георгиев, цитиран от „Фокус“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук