Докладът за работата на Антикорупционната комисия скара депутатите.

КРИТИКИТЕ НА ОПОЗИЦИЯТА

„Още преди 2 години парламентарната група на „БСП за България” прогнозира, че КПКОНПИ няма да се справи с един от най-големите проблеми на българското общество, а именно – корупцията. Припомням, че в началото на тази година Трансперънси интернешъл постави България на 74-то място по индекс на корупция – това ни отвежда на дъното на Европейският съюз”, заяви народният представител от „БСП за България” Кристина Сидорова.

И добави:

„Какво не четем в доклада на КПКОНПИ? Не четем, че комисията, която е призвана да се бори с незаконното придобиване на имущество, се оказа в епицентъра на скандал за такова, незаконната тераса на бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев. В този доклад не четем и за „Апартаментгейт“ – още един голям скандал с незаконно придобиване на имуществото от властта”, коментира Сидорова.

Тя подчерта, че през изминалата година комисията е получила общо 166 сигнала за евентуален конфликт на интереси, а е установила такъв единствено за 14 случая, като са наложени глоби само за 173 511 лв.

„Надявам се, че наложителните законодателни промени, за които освен нас, говори и г-н Цацаров, ще бъдат скоро факт и ние ще имаме работещо антикорупционно законодателство и ефективна комисия. С един недобър закон няма как да имаме добре и ефективна работеща комисия. БСП няма да подкрепи доклада”, завърши Кристина Сидорова.

От своя страна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков каза:

„Елементът, кой да назначава нейния председател, беше предмет на друг дебат, който имаше отношение към независимостта на комисията и доколко тя трябва да е независима от управляващото мнозинство. Този доклад е важен всяка година, за да поставим някои елементи на разсъждение. Не подценявайте дебата по съществото на различните видове борба с корупцията“, каза още Зарков.

Той допълни, че БСП все още твърди, че корупцията се бори и с Наказателния кодекс.
Според него истината е, че когато Съвета на ЕС, който казва, че обществено доверие ще се постигне, когато има много присъди, тази критики не е обект на този доклад.

„Тази комисия не може да преследва по Наказателния кодекс и да вкарва хора в затвора“, допълни още Зарков.

СПОРЕД УПРАВЛЯВАЩИТЕ КПКОНПИ РАБОТИ ДОБРЕ

КПКОНПИ работи сериозно, все повече кранчета се затварят. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски.

„Слушах много внимателно доклада по време на комисията, която се състоя миналия четвъртък и днешното изказване на колежката, която е активен член на парламентарната комисия“, каза Гъневски за изказването на депутата от БСП Кристина Сидорова преди него.

„И там, и тук продължава тенденцията от първия ден, когато беше приет този закон. Всички политически сили се обединиха около този закон, счетоха, че е добър, подходящ и във времето с леки корекции и усъвършенстване, ще стане силен и работещ закон. Единствените тогава, които не подкрепиха този закон, бяха колегите от БСП. Основното им искане, основното им виждане да има такъв закон, но видите ли не под егидата и контрола на парламента, където са всички политически сили, а да бъде придатък на президентската институция. Тогава се чудих аз лично за себе си защо. Следващите две години обаче ми обясниха и защо. Колежката стана и каза, че нищо не е направено по „Апаратментегейт“. Ако надникнем в българските арести за тези две години са най-големите български олигарси“, каза още Спас Гърневски.

Според него целта на колегите му от БСП е тези олигарси да бъдат под крило, тъй като те произтичат и са производни на БКП и Държавна сигурност.

„Колегите искаха по някакъв начин тези хора“, каза още Гърневски.
Той обърна внимание, че БСП също не са подкрепили доклада.

„Видяхте мотива, от който нищо не запомнихте“, каза още Гърневски.

КПКОНПИ НЕ Е ВЕСТНИК

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров представи пред парламента доклада за постигнатите резултати в областта на противодействието на корупцията през 2019 г. и отговори на критиките на опозицията, че комисията не работи ефективно в този си вид.

„В този вид, ако законът бъде променен така, както се настоява от парламентарната опозиция, той пак няма да работи. Нищо няма да се промени в работата и във вашите констатации, ако комисията се назначава не от парламента, а от президента. Нищо! Всичко ще остане такова. Но ако смятате, че това е разковничето на борбата с корупцията в България, без грам политика ви казвам, на грешен път сте“, обърна се Цацаров към депутатите от БСП.

Той бе категоричен, че справянето с корупцията не е работа само на една комисия. „Справянето минава и през тази зала, защото тя приема и гласува инструментариум, с който работим ние, прокуратурата, МВР, ДАНС и прочие“, подчерта Цацаров, давайки за пример остарели правни норми в Наказателния кодекс, които са останали непроменени още от 1968 година.

„Това очевидно не ви прави впечатление“, коментира той.

На критиките на левицата за отсъствието от доклада на комисията на случая с терасата на бившия председател Пламен Георгиев, Цацаров отговори така:

„Отчетният доклад не е вестник. В него не присъстват и проверките на закупени недвижими имоти в София, на немалка стойност, от представители от вашата парламентарна група. Нека бъдем обективни“.

След проведено гласуване депутатите приеха доклада на комисията със 131 гласа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!