На снимката: Главният прокурор Сотир Цацаров

Главният прокурор да бъде изслушван от Народното събрание периодично, на всеки 3 месеца. Писмо с такова предложение е изпратил самият Сотир Цацаров до председателя на Народното събрание и до временната комисия за изготвяне на правилника за работата на парламента, съобщава вестник „24 часа“.

За писмото съобщи председателят на комисията Данаил Кирилов и предложението е вкарано в проекта за правилник на НС за работата на правната комисия, като е разписан срок от 3 месеца за изслушане на Цацаров.

Предложението е обвинител „номер едно“ и други представители на прокуратурата да бъдат изслушвани периодично от правната комисия. Те ще докладват на депутатите по въпроси, свързани с ефективността в работата на обвинението, както и борбата с корупцията и организираната престъпност, без да се коментират текущи дела.

В писмото си Цацаров изрично подчертава, че говори само за прокуратурата и не предлага подобна отчетност и за върховните съдилища.

Така ще бъдат изпълнени препоръки от последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Осъществяването на тези препоръки е предпоставка и за засилен обществен контрол и информираност за дейността и проблемите на държавното обвинение, посочва главният прокурор в писмото си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!