Всички деца, които прекараха повече от две седмици блокирани в пещера в Тайланд, вече са спасени.

Днес екипите успяха да извадят и последното от 12-те момчета заедно с треньора на групата.

Това е третият ден от спасителната операция. Във всеки от предишните й два дни бяха спасени по четири деца.

В спасителната мисия участваха 90 водолази – 40 тайландци и 50 чужденци, от които 19 австралийци.

Те извеждаха децата от пещерата по дълги, тесни коридори, които представляват предизвикателство дори за най-опитните специалисти. Усилията за изваждането на момчетата и техния треньор се превърнаха в една от най-завладяващите спасителни операции през последните години, приковала вниманието на целия свят.

По-рано се обмисляха различни други варианти за изваждането на децата, включително да се чака месеци, докато те възвърнат силите си и докато приключи дъждовният сезон в Тайланд.

Екипите обаче решиха да действат бързо заради очакваните поройни дъждове в района, а и защото кислородът в пещерата намалява поради многото хора, които влизат в нея.

Припомняме, че в петък бивш тайландски военноморски тюлен умря, докато поставяше кислородни бутилки в пещерата, която е дълга 10 км.

Според данни на тайландските власти всяко от момчетата е било прикрепено към водолаз плюс още един, разположен зад него.

По този начин те са се придвижвали през тъмните, мътни води в пещерните коридори. Всяко от децата е имало лицева маска, свързана с кислородна бутилка.

Първите извадени 8 деца са в добро физическо и психическо състояние, но са гладни и всички са с признаци на инфекция, съобщиха властите вчера.

Децата са оставени за наблюдение в болница за цялата седмица.

Междувременно високопоставен представител на тайландското министерство за здравеопазването съобщи, че две деца се лекуват заради симптоми за пневмония. Всички деца носят слънчеви очила, за да свикнат с дневната светлина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!