Съединението

За Съединението Симеон Радев ни е оставил сведения от първа ръка. „Положението се подобряваше значително, когато от Петербург дойде нечакано едно потресающо известие: една заповед на генерал Обручев предписваше на княз Кантакузина да си даде оставката от поста на военен министър и отзоваваше руските офицери, служещи в княжеството и в Румелия“, пише той в „Строителите“.

И още „…императорът бе зле разположен спрямо княз Александър, и вече се знаеше как революцията е била извършена в Пловдив, напук на запрещението на руския консул… първото условие, което Катков полагаше, бе да се махне княз Александър от България и да се обезвредят „демагозите“.

В други източници недвусмислено също се посочва, че Русия е против Съединението.

Историята е известна. И без Русия България и българската армия успяват да защитят съединяването на двете български държави пряко волята на повечето Велики сили.

Княз Александър пръв плаща цената за непокорството. По-малко от година по-късно, на 9 август 1886, е свален с държавен преврат, ръководен пряко от руските представители в Княжеството и принуден да абдикира. Следват русофилски метежи, отново организирани и платени от Петербург, потушени решително от Стамболов и скъсване на дипломатическите отношения за 10 години, през които на българския престол се възцарява княз Фердинанд.

Както никое друго събитие Съединението показва ясно руската политика към България. То може да се опише с едно изречение. Каквото и да става, Русия трябва да командва.

Русия никога, ама наистина никога, сега също, не е гледала на България като на суверенна държава.

Съединението, Сръбско-българската война, превратът от 9 август, скъсването на дипломатическите отношения и възцаряването на Фердинанд обръщат хода на историята. Руската империя започва да вижда в България свой враг, любимо в миналото дете, което трябва да бъде отново подчинено.

Което и става през 1944. Пълно подчинение и поемане на ръчно управление. Тодор Живков искал да прави България 16-а република. Че тя си беше. Руснаците си правеха каквото си поискат.

Което онези хора, княз Александър и държавниците около него, през 1885 не позволиха.

Поуката…

Има поука. Ама всеки може да си я извади сам.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!