Един от най-важните въпроси, който България трябва да постави по време на председателството на ЕС от 1 януари 2018г. е свързан със Западните Балкани. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг бившият служебен премиер Огнян Герджиков.

По думите му, страната ни се нуждае от стабилни западни съседни.

„Това означава тези съседни държави да имат перспективата в близко бъдеще да станат пълноправни членки на Европейския съюз. Това е нещо много важно и ще доведе до стабилизация на региона”, коментира юристът.

Според него, ако държавите по западната ни граница се присъединят към Европейския съюз, това би било много полезно, както за България, така и за Румъния и Гърция.

По думите му, от изключително значение е тези държави да имат перспективата в близко бъдеще да станат пълноправни членки на Европейския съюз

Относно Македония и Договора за добросъседство, Огнян Герджиков заяви, че от много време македонците съзнават зависимостта си от България.

„Ние в не малка степен успяхме да се възползваме от това по един добър начин, тъй като те имат нужда от подаване на ръка. Те обаче трябва да признаят неща, които от десетилетия се борим, за да станат ясни”, каза Герджиков.

Цялото интервю с бившия премиер Огнян Герджиков може да прочетете в рубриката „Интервю“

Или на страницата ни във Фейсбук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук