камиони Великобритания

Опасенията за пореден граничен хаос принуждава шофьорите да избягват доставките в Обединеното кралство, съобщава „Блумбърг“. Европейските спедитори отказват договори за приемане на товари във Великобритания поради притеснения, че ситуацията в Дувър от миналата седмица може да се повтори след Брекзит.

Transporeon, германска софтуерна компания, която следи в реално време данни за товарния трафик и тарифите за повече от 100 000 доставчици на логистични услуги, заяви, че сериозен брой спедитори са отказали да вземат товари в Обединеното кралство през последните две седмици, въпреки че имат подписани договори.

Това е така, защото компаниите – които получават и изпращат стоки от името на други фирми – са загрижени, че шофьорите им няма да могат да се върнат или че биха могли да останат на опашки при опит да напуснат Великобритания.

Процентът на отказаните товари от Франция до Великобритания почти се е утроил миналата седмица в сравнение с данните за третото тримесечие. За маршрута Германия-Великобритания отказите са скочили двойно.

Спедиторите обикновено са по-малко заети около Коледа. Тогава шофьорите си почиват и бизнесът затваря и спадът донякъде е очакван, но не и в такива размери. Според Оливър Карс от Transporeon само тези фактори обаче не могат да обяснят този огромен спад в търсенето, допълва „Блумбърг“.

По думите му основната причина за отказите да се изпълняват поръчки от Острова е  хаосът в Дувър миналата седмица и притеснението, че подобни патови ситуации ще се повтарят след като Великобритания напусне единния пазар и митническия съюз в четвъртък.

Правителството на Обединеното кралство все още се справя с вълненията на Кент, които бяха предизвикани от Франция, блокираща трансграничния трафик за 48 часа, за да намали разпространението на Covid-19.

Вчера в специално писмо търговската група Logistics UK предупреди, че липсата на подходящи тоалетни или топла храна в пристанището на Дувър, която се вида по време на блокадата миналата седмица е сериозен проблем. От компанията бяха категорични, че ако хаосът се повтори на 1 януари, „тази липса загрижеността за благосъстоянието на водачите може да повлияе на готовността на превозвачите от ЕС да изпратят своите шофьори в тази страна“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук