КОНПИ

Спешните промени, които управляващите предлагат на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, ще влязат за първо разглеждане в пленарна зала в петък.

Промените вече получиха одобрението на Правна комисия и Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, което позволява те да залегнат като първа точка в петъчното пленарно заседание.

ГЕРБ предлагат незаконно придобитото имущество да бъде конфискувано и при прекратено наказателно дело, а сроковете за конфискация, предвидени в закона – да отпаднат.

Спешността на предлаганите мерки е обусловена от тълкувателно решение на Върховния касационен съд, в което се казва, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация. Решението на съда е задължително и след него Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество. Към момента те са на обща стойност над 21 млн. лв. по около 20 дела, но цифрите продължават да растат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук