В неделя след обяд излязоха резултатите от социологическо изследване на агенцията Сигма дос за вестник Ел Мундо, един от най-големите ежедневници на Испания. То представя нагласите на общественото мнение за така наречения процес на независимост в Каталуня и останалата част от Испания. Изследването включва 1000 човека и беше проведено между 23 и 26 октомври, като беше приключено ден преди едностранното обявяване на независимостта.

На въпроса „Трябваше ли да се разреши провеждането на референдума от 1 октомври“, 56,7% от каталунците отговарят положително и 38,2 – отрицателно. За останалата част на Испания резултатите са съответно 28,6 и 67,1%.

Само 29 процента от респондентите в областта смятат, че регионалното правителство е действало законно в опита за сецесия, докато 58% мислят обратното.

В сондажа на общественото мнение беше включен и въпроса за характера на ареста на „двамата Джорди“ –лидерите на неправителствените организации Каталунска национална асамблея и Омниум Култура, които бяха обявени от индепендистите за политически затворници. 26,6% от каталунците смятат, че това е строго юридическо решение, докато 59% мислят, че става дума за политически акт. В останалата част на Испания процентите са съответно 48 и 35%.

На въпроса „Смятате ли, че това беше една адекватна мярка“ отговорите в Испания се разпределят както следва: 53,7% отговарят положително, а 28,8% дават отрицателен отговор.  В  Каталуня общественото мнение вижда нещата по точно обратния начин.

Сондажът показва, че ако автономните избори в Каталуня са утре, то индепендистите биха загубили абсолютното си мнозинство. Те биха спечелили 65 депутатски места, с три по-малко от необходимите 68 за абсолютно мнозинство, и със седем по-малко отколкото имат в момента. КУП би загубила 2 пункта от влиянието си.Като цяло, индепендистите губят 5 пункта, а партиите, подкрепили прилагането на член 155 печелят 4,8. В проценти това означава, че индепендистите все пак ще съхранявт мнозинството си, но то няма да е абсолютно – 47,7%. Партиите, подкрепили член 155 ще останат с 43,3% от гласовете.

Най-забележителен е успехът на Партията на каталунските социалисти, което вероятно се дължи на активността на нейния лидер, г-н Мигел Исета. Те биха спечелили с 4 до 6 места повече, което означава, че се отдалечават от историческата си загуба на изборите през 2015 година. С 22 места в регионалния парламент те биха имали 15,1% от гласовете.

Сиудаданос също биха пивишили подкрепата си с около 2%.

Най-малко движение се наблюдава при Народната партия, която би запазила сегашните си позиции от около 8 процента, плюс минут един депутат.

Коалицията на Ада Колау, заедно с някои сектори на Подемос, която в последните избори участва под названието Катуня може, отбелязва повишение от 8,9 на 11%. Оглавяваната от кметицата на Барселона формация настоява за референдум, договорен с испанското правителство, но се противопоставят на едностранното обявяване на независимостта – Колау нарече сецесионистите „камикадзе“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!