Алекси Стратиев
на снимката: комисар Алекси Стратиев
Комисар Алекси Стратиев е роден през 1953 г. в София. Завършва факултет „Полиция” на Висшата академия на МВР през 1980 г. По-късно завършва и право в СУ „Св. Климент Охридски“. От 2005г. оглавява КАТ.

 

Има ли нужда и смисъл от създаването на нов орган за осигуряване на безопасността по пътищата?

Все още не е ясно какъв точно ще бъде този орган, но връщайки се в историята назад, преди години имаше „Централна комисия по безопасността на движението“, която беше към „Министерски съвет“, разполагаше с финансови средства и беше в общи линии национален орган. Тогава загиналите бяха два пъти повече от сега, така че ако това ще бъде нещо подобно на правеното някога, когато нямаше агенции, а комисии, мисля, че историята не показва пример, който да е положителен.

Декларирана бе амбиция органът да се изгради без да се привличат нови служители, а с капацитета на звената, които ще бъдат под шапката му. Според Вас това възможно ли е?

Ако се извадят ценни кадри от тези звена и министерства, не мисля, че ще се постигнат добри резултати, тъй като ще се получи вакуум в съответните ведомства. Ако това така се гради, просто ми е трудно да коментирам, защото идеите засега са неоформени и недетайлни. Да се направи нова структура от щата на останалите структури – това по някакъв начин ще повлияе отрицателно на съществуващите звена. Най-грубо казано, вадят се хора, които са ценни за тях и отиват в някаква друга структура – не знам как би се получило.

Т. е. Вие очаквате това да намали капацитета на съществуващигте структури?

Когато ще се прави нов орган от съществуващите стари структури, според мен е нормално да се подберат по-кадърните хора, които да отидат в тази йерархично по-висока структура. Те трябва да бъдат от най-добрите, което значи, че ще липсват в своите предишни ведомства.

По Ваше мнение можем ли да се справим с войната по пътищата без създаване на допълнителен орган?

Категорично да. Траябва просто хората да бъдат обективни и да си вършат работата. Всичко става по повод тази катастрофа край Своге. Ако всички онези, които са били длъжни да си свършат работата, бяха го сторили, нямаше да се стигне до това, така че по някакъв начин всички държавни служители, държавни институции и частните структури трябва да се включат в спазването на закона. Това е, което е необходимо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук