Андрей Ковачев е български евродепутат от групата на ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент. По образование е доктор на природните науки от университета на Саарланд, Германия. 

От 2014 до момента е Член на Председателството на Европейския Парламент(Квестор), член на Комисия по външни работи и Подкомисия по правата на човека и член на Делегация за връзки със Съединените американски щати.

Заместник-член на Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Заместник-член на Делегация в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Бивша югославска република Македония

ДЕБАТИ.бг потърси Андрей Ковачев за коментар във връзка с провеждащата се тази вечер среща на върха ЕС-Турция във Варна.

 

 

Г-н Ковачев, тази вечер се провежда срещата между лидерите на ЕС и Турция във Варна. Какви са Вашите очаквания и какви ще са акцентите на срещата?

Положителен е самият факт, че срещата се състои. Много е важно да не се повтарят събитията от 2017 г., когато отношенията ЕС-Турция бяха на най-ниско ниво и от двете страни имаше обиди, бих казал и заплахи. Турция е наш съсед, а за България е и непосредствен съсед – имаме обща граница. Ние сме си взаимно нужни. ЕС има нужда от Турция по отношение на сигурността, борбата с тероризма, миграцията. Турция има нужда от ЕС по отношение на икономиката – искат разширяване на митническия съюз, искат отпадане на визите за турските граждани. Имаме общи теми, свързани с енергетиката – свързаност и нови трасета за енергийни доставки. Няма как ние да не си говорим с Турция. Затова българското председателство и премиерът Борисов направиха една много важна стъпка да подновим диалога с Турция на ниво ЕС с президента Ердоган без да затваряме очи за ясните проблеми пред демокрацията, пред върховенството на закона, непропорционалните мерки на Турция по отношение на последиците от опита за преврат. Спомняте си, че имаше многобройни случаи на уволнения, на задържания на хора от медиите, от академичните среди. Това са теми, по които ЕС и ЕП многократно са се изказвали.

Темата за продължаването на преговорите за членство на Турция в ЕС е друг важен акцент. Няма как Турция от една страна да иска продължаване на преговорите, отваряне на нови глави, а от друга страна да казва „не ни се намесвайте”, защото били вътрешни работи. Демокрацията не е вътрешна работа особено ако искаш да имаш европейска перспектива.

Аз оценявам много позитивно самия факт, че имаме диалог и че ще има среща във Варна. Важно е Турция да изпълнява своите ангажименти. За ЕС се отнася същото. Това е заложено и във визията му – да има силна външна политика и политика за сигурност в различни направения – опазване на външната граница, обща миграционна политика, обща политика по развитие и хуманитарна помощ. На турска територия имаме над 3 млн. бежанци от Сирия. В интерес на всички граждани на ЕС е тези бежанци да останат на турска територия и да се върнат в Сирия възможно най-бързо. Ние не помагаме на президента Ердоган със средствата на ЕС, които даваме, а помагаме на тези бежанци, които са на турска територия. Това са важни теми, свързани директно със сигурността на ЕС.

Всички политически лидери се надяват на добър диалог с Турция, Ердоган обаче заяви, че няма да отстъпи пред Европа. Каква трябва да е позицията ни пред заплахата за нарушаване на споразумението за мигрантите ако той не прояви желание за ползотворен диалог?

Това той го каза на конференция на неговата партия. За съжаление много често и в ЕС на партийни срещи се казват някои неща за мобилизиране на електората. Нямам представа какво има предвид президентът Ердоган – отстъпване от какво? Имаме споразумение за миграцията – на българо-турската граница имаме спокойствие. Имаме желание от страна на Турция за отпадане на визите, за продължаване на преговорите и в същото изявление, че Ердоган няма да отстъпи. Аз не разбрах от какво няма да отстъпи – от това да има върховенство на закона и демокрация в Турция и да не се уволняват и преподаватели от университетите, и хора от медиите? Много лесно се говорят неща, които звучат добре за собствената му публика. Той казва „няма да отстъпим пред Европа”, оттук пък ние ще кажем, че няма да отстъпим пред Ердоган. В края на краищата ние сме си взаимно нужни. Когато не дай си боже тръгнат към българската граница 500 или 2000 души трябва да може да има реакция от турските институции.

Аз съм положително настроен, че все пак щом се случва срещата, ще бъде препотвърдено нашето взаимно желание за уважаване на интересите на едната  на другата страна.

Във Варна беше организиран протест срещу пристигането на турския президент Реджеп Ердоган от една политическа партия. Какъв е коментарът Ви?

Какво да коментирам едни хора, които търсят някаква изява и подкрепа говорейки срещу тази среща? За мен това е неразбираемо. Подобно на партийната конференция на Ердоган от другата страна има хора, които казват „с тях не трябва да си говорим”. Те какво предлагат? Да не си говорим, да няма отношение между ЕС и Турция, да затворим вратите и все едно Турция не съществува. Това е абсолютно безотговорно отношение и може да доведе до огромни проблеми за ЕС, но слава богу там няма толкова безотговорни хора. Турция няма как да изчезне – да я няма, да не ни е съсед и там да няма над 3 млн. сирийски бежанци. Това е реалността.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!