Румяна Таслакова е родена в София, но на 17 години емигрира в Германия. От българския комунистически режим е осъдена задочно на 5 години лишаване от свобода. В Германия Таслакова следва икономика и славистика.
През 1963 година започва работа в радиостанция „Дойче Веле”. Десет години е главна редакторка на Българската програма на „Дойче Веле”.
Сред признанията, които е получила за дейността си, са и наградите: “Приз на Съюза на журналистите в България “Подкрепа” и “Специална награда за приноса в популяризирането и обективното представяне на европейската тема в българската радиожурналистика”.

 

„Копнежът за различност в демокрацията не бива да е толкова силен, че да няма вече възможност за сътрудничество” – заяви снощи /12.1./ Ангела Меркел след 24-часовите сондажни разговори. Християндемократическият съюз /ХДС/, Християнсоциалният съюз /ХСС/  и Социалдемократическата партия /СДП/  надвиха този копнеж и се споразумяха да пристъпят към преговори за образуване на втора голяма коалиция в Берлин. Макар че на служебната канцлерка е ясно, че бе направена само „първата крачка в един дълъг процес”, тя изрази надеждата, че до началото на април може да бъде образувано правителство.

На 28-те страници в програмния документ трите партии очертават целите си на първо място в миграционната, финансовата, енергийната  и европейската политика.

Ясна горна граница за броя на бежанците не е определена, само се обявява, че тя не бива да надвишава 180 000 до 220 000 годишно. Постигнат бе компромис по оспорваната тема за събирането на семейства на живеещи в Германия бежанци  като те се ограничават 1000 души на година.

Искането на социалдемократите за повишаване на данъците на богатите не намира място в документа, а се планират  данъчни облекчения за гражданите на стойност 10 милиарда евро до 2021 година.

В енергийния сектор ХДС, ХСС и СДП  ще положат усилия до 2030 година 65 процента от енергодобива в Германия да  са от възобновяеми източници.

За Ангела Меркел е от особена важност в бъдеще решението на проблеми да се търси в по-широк спектър на европейско равнище, като това се отнася и за политиката спрямо Съединените Щати и Китай както и за защитата на климата. „Предвиждаме обрат в посока на по-социална Европа, на по-тясно сътрудничество и на по-задълбочено съобразяване с наши важни европейски партньори и техните модерни предложения като например на французите”.

За председателя на социалдемократите Мартин Шулц постигнатите по европейската политика споразумения са „голям успех”.  Посочвайки, че е успял да прокара 80 процента от исканията на партията си, Шулц явно визира предстоящите две дискусии, които биха могли да се окажат препъникамък за образуването на голяма коалиция.

На 21 януари на партиен конгрес предстои да бъде обсъден и – така се надява той – да бъде одобрен принципният документ от 12 януари, а след приключването на коалиционните преговори те ще бъдат подложени на гласуване от членовете на партията. Въпреки категорично критичната позиция на младежкия съюз на СДП, Мартин Шулц е оптимист, че Германия ще има ново коалиционно правителство.

Споразумение по обсъжданите други възможности след провала на сондажните разговори между ХДС, ХДС, Свободната демократическа партия и Партията на зелените в края на миналата година – малцинствен кабинет или нови избори – не е вероятно.  И така Ангела Меркел има основание да разчита до началото на април да поеме четвъртия си мандат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!