Знаете ли в коя европейска държава полицаите, прокурорите, съдиите, контролните органи  и депутатите са най-много на глава от населението?

В нашата.

Ако се следва логиката, трябва  да сме на последно място по корупция – при толкова много борци срещу нея. Ама не сме…Тогава? Тогава излиза, че корупцията е изяла борците.

Кофти извод… Особено за полицаите, прокурорите, съдиите и контролните органи. Но най-кофти – за самообявилата се „политическа класа“. За всички министри, депутати и партийни началници – от всички цветове и десени.

А най-най кофти – за всички нас…понеже, в общи линии, собствената ни борба с корупцията минава под девиза „Искам и аз да участвам!“

Как при това положение да се чудим, примерно, дали „подателите на сигнали“ да бъдат защитени, или не? Какво значение има това? От една страна, верен сигнал може да стигне до грешен човек. От друга – лъжлив сигнал може да съсипе невинен човек!

Всъщност, няма значение.

Накрая пак никой наистина виновен няма да пострада. Е, може да го отнесе някой дребен рибок – за да се каже, че тия, дето у нас са най-много на глава от населението, все пак нещичко правят. Ще промени ли това общата картина? Ми, не.

Що тогава шумим? Щото трябва да покажем на Европата колко сме амбицирани да преборим корупцията – особено в светлината на скорошното ни Председателство. Щото се надяваме, че така тя ще забрави „Батко и братко“, Цанков камък, Белене. БТК, Булгартабак, КТБ… и какво ли не още. Ще забрави, че един масивен и млад ДПС-депутат заграби де що можа, без никой от призваните да наказват таквиз като  него да му каже копче. При това не е само той…

Вервайте ми – нищо добро няма да се случи, дами и господа, другарки и другари! Пак нищичко – освен прах в очите на шараните.

Това става ясно дори само като прочетете названието на бъдещата „Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество“. Това чудо се ражда от сливането на „Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси; Центърът за за превенция и и противодействие на корупцията и организираната престъпност(БОРКОР); съответното звено от Сметната палата и специализираната дирекция на ДАНС за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.“

Като събереш сто нули, какъв ще е сборът?!

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!