Данаил Кирилов
на снимката: министърът на правосъдието Данаил Кирилов
Данаил Кирилов е роден през 1970 г. По професия е юрист.
В периода 2009-2013 г. е Областен управител на Област София.
Бил е народен редставител от ГЕРБ в 42-ото и 43-ото Народно събрание. В момента е председател на парламентарната Комисия по правни въпроси в 44-ото Народно събрание.

 

 

Г-н Кирилов, как ще коментирате решението на БСП да не се регистрира и днес в пленарна зала, както и условието, което ДПС постави, за да се формира днешният кворум?

Първо ще кажа, че в днешния ден, макар и на второ гласуване, на втора покана, ние постигнахме кворума в рамките на управляващата коалиция – имахме точно 120 гласа. Като видяха колегите и от други формации, че имаме кворум, тогава те се включиха в последния момент.

По отношение на поведението на БСП смятам, че то е дежурно, последователно, но за съжаление в негативна посока. Това са някакви партизански саботажи, които са безсмислени и безотговорни. Зад тях не стои сериозна политическа цел и сериозен политически мотив. Това е преченето и саботажът. И то се видя – използваха момента след като се откри заседанието да се регистрират повече от 56 техни депутати, след което те да напуснат веднага.

По отношение на дебата, който беше във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация ще кажа, че бяхме изненадани от реакцията на колегите от ДПС. Те са участвали в дебата, който е бил в съответните комисии. Измененията се подкрепят от Националното сдружение на общините в България, т.е. от множеството общини, защото са в тяхна полза, в техен интерес и при всички положения ще подобрят както контрола на безопасност на движението в рамките на урбанизираната територия, така и събирането на голяма част от глобите и санкциите, които са наложени в изпълнение на други закони. Имам предвид инспекторите в общините, които осъществяват контрола да правят идентификация на лицата нарушители.

Това е материя, която е работена не от два дни, а от повече от две години, както изрично подчерта председателят на нашата парламентарна група г-н Цветанов. Тя е обсъждана, но след като колегите изпитват такава несигурност и за да няма ескалация, затова ние приехме техните съображения.

Прав ли е според Вас председателят на ДПС Мустафа Карадайъ като казва, че управляващото мнозинство е длъжно да осигурява кворума?

Това е една стигма, която се афишира в почти всички парламентарни републики. Вярно е, че управляващите и мнозинството носим основния ангажимент за формиране на кворума поради числеността. Но нормалната работа не изключва опозицията. Напротив – опозицията е съществен елемент във всеки един дебат.

Този подход, който афишират колегите от опозицията в този случай ми се струва, че е преднамерен и конюнктурен и няма нищо общо с нашето поведение, което беше през 2013 г., когато ние наистина защитавахме законодателството, защитавахме постижения, които са факт, а се рушат и в крайна сметка получихме подкрепата на българското общество.

Нарушават ли се принципите на парламентаризма, когато депутатите не са в пленарна зала и не участват в дебатите?

При всички положения да. Работата на представителя е да представлява. Представителството се осъществява с активни действия, а не с бездействие. При всички положения смятам, че отговорността към парламентаризма и към конституцията, към мандата, който ни е предоставен от нашите избраници е този да участваме при всички положения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!