Десислава Тальокова е изпълнителен директор на Фондация „Америка за България” от създаването й в началото на 2009 година досега. Преди да се присъедини към Фондацията, тя е била мениджър в Българо-американската кредитна банка и дългогодишен координатор на американски проекти за техническа помощ, подпомагащи прехода на България към пазарно ориентирана икономика.
Десислава Тальокова е магистър по международни отношения от Университета „Джорджтаун” във Вашингтон, САЩ. Завършила е и английска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.

 

 

Госпожо Тальокова, поздравления за конференцията, която организирахте. Защо, според Вас, Фондация „Америка за България” се превърна в най-важната фондация в България?

Не знам дали е най-важната, но тя е единствената от такъв мащаб. Като такава, Фондация „Америка за България” единствено съществува, за да подкрепя различни благотворителни каузи в страната, в различни области.

Това, колкото е добре, толкова е и притеснение за нас, защото ние бихме искали да има повече подобни организации, повече частна и корпоративна благотворителност. Възраждането на традицията на дарителството е една много ключова част от нашата мисия.

Всички знаем, че тази традиция е съществувала и процъфтявала в миналото в България. За съжаление, през годините на комунизма, тя е заличена.

Така че, днес ние се опитваме, наред с всичко, което правим, да дадем този пример, за да има повече организации, повече средства, за финансиране на добри каузи.

Кои са най-важните критерии, по които избирате своите съмишленици и партньори?

Фондация „Америка за България” има своя стратегия и има своята основна мисия да подкрепя развитието на жизнен, частен сектор в страната и на демократичните институции. Разбира се, като всяка организация имаме различни критерии и те са подробно описани на нашия уебсайт.

Това, което е важно, ако мога да отлича две неща. Първото е организациите, които кандидатстват, да отговарят на нашата мисия. Второ – ние гледаме тяхната почтеност и интегритета на хората, които ги управляват.

Това е ключово важно.

Фондация „Америка за България” има широк спектър на дейност – образование, опазване на културното наследство, свобода на словото, съдебна система. Кое от всичко това Ви е най-любимо?

Нямам любима област. Ние можем да сме успешни, само ако подкрепяме всички тях. Така че, нямам любима област, всички те са важни. Ние сме определили, че за да можем да вървим към изпълнение на нашата мисия, всички те трябва да вървят в синхрон.

Кои са бъдещите проекти, по които Фондация „Америка за България” ще работи тази година?

Има много проекти, които продължават от предходни години. В момента също така разговаряме и обсъждаме предложения от различните области.

Но това, което предстои, което заема голяма част от нашето време, е Епископската базилика Филипопол, което ще се състои на 26 септември в Пловдив.

Така че, каня всички на това откриване, защото то ще бъде един невероятен празник за Пловдив, а и за цяла България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук