Георги Рачев
на снимката: Климатологът доц. Георги Рачев

Есента ще бъде малко по-топла и по-суха от нормално. Това каза СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ климатологът доц. Георги Рачев. Той увери, че не се очакват някакви аномалии.

„Това обаче не означава, че няма да има температури близки до 30 градуса, а може и над 30 градуса – случват се всяка година, дори и през октомври, но това ще бъде за кратко и те ще са абсолютните максимални температури. Сутрешните температури ще стават все по-ниски и под 10 градуса, докато след обед, до края на септември очакваме температури около 17-25 градуса – зависи за коя част на България става дума, защото по морето есента винаги е била много по-мека и по-топла”, каза експертът.

Доц. Рачев добави, че слани не се очакват до октомври.

„Октомври също ще бъде по-топъл от нормалното – това означава, че ще има периоди с много високи температури и обратното – с много ниски. По-важното за този сезон е, че навлизаме в една продължителна суша”, обясни експертът.

На въпрос, дали по-продължителното лято означава, че зимата ще е по-студена, климатологът отговори така:

„Тези закономерности обикновено са характерни за някоя област, но за мен като професионалист, с повече от 30 години стаж, будят единствено усмивка. Точно през този сезон медиите обръщат внимание как в Ловеч е цъфнал люляк, а в Кюстендил – ябълка. Това било предвестник за сурова зима. Това означава ли, че в Дупница, като нямаме цъфнали ябълки, зимата ще бъде топла?! Това са много стари наблюдения на хората – те са правили връзка между различните явления, а този подход в днешно време не е валиден.”

Цялото интервю с доц. Георги Рачев може да прочетете в неделя в рубриката ни ИНТЕРВЮ или на страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!