Екатерина Гаджева е завършила Лесотехническия университет.

Понастоящем е директор на РИОСВ – Смолян.

 

 

Честно ли е да бъдат арестувани и вкарвани в затвора началниците на ВиК и на Басейнова дирекция по такъв начин?

Не мога да коментира действията на Прокуратурата, не е от нашата компетентност. Просто искаме да работим спокойно и да сме партньори с органите. Ние винаги сме го правили, винаги сме работили заедно. И даже трябва да ви кажа, че когато работим повече от една институция било то полиция, било то икономическа полиция, било то ние, винаги резултатът е по-добър, но искаме да сме партньор в този процес, а не да сме почти като обвиняеми. Колегите се чувстват виновни, че са били на терен, че са хванали извършител, защото ако е неизвестно, може да е, как да кажа, по-съдебно безотговорно. Просто колегите са притесни, когато дават показания, това е нормален процес и аз го разбирам. Това е начинът за събиране на доказателства, така тече процесът, но създава стрес в системата, а стресът е изключително лош съветник за вземане на решения. Това са експерти, които се притесняват да издават документите, които класически са издавали, а притеснението за издаването на документ води до забавяне на издаването му. Забавянето също е пречка за бизнеса, както и е вреда за институцията. Затова това, което искаме е спокойствие на работното място и оценка на труда ни. Защото смея да твърдя, че полагаме доста труд, извънреден труд срещу едно доста неатрактивно заплащане. Все по-трудно намираме квалифицирани кадри, защото проверяваме тежки съоръжения технически, а даваме много малки заплати и все повече квалифицирани кадри напускат нашата структура. Когато се присъедини и безпокойството, нещата стават още по-неприятни. Затова нашата молба: ние искаме работим, искаме да се справяме, искаме да е чисто, искаме децата ни да са здрави. Всеки един от нас е родител, ангажиран, но аз казах: околната среда е кауза, това не е работа, но нека да сме в партньорство. Всъщност тя е за всички.

От чутото излиза, че не може едновременно да изпълнявате закона и да удовлетворявате нуждите за вода на населението. Какво ще направите във вашия регион?

Тежко е законодателството и много често са удължавани сроковете за вземане на отношение, тъй като когато нещо не може да се реализира по някакъв начин, вижда се и се налага законова промяна, отлагане в сила на текста и това е довело до една поредица от забавяния в годините, които не са забавяния поради нежелания, а просто поради факта, че няма необходимите средства, да речем от оперативни програми за изграждане на пречиствателни съоръжения. Така че наистина това е много тежко, не става въпрос за безстопанственост, не става въпрос за безхаберие, но просто трябва да има златна среда на разбирателство, да е преценен рискът, да се спазва законодателството в максимална степен. Но наистина има много стари казуси, има много висящи казуси, така че трябва заедно с общи усилия да се справим с тях. Затова моята мечта е обществото да ни помага, не да вреди, не да се търси враг постоянно в лицето на държавните институции. Ето да речем една такава ситуация на конфронтация между ВиК и РИОСВ – търси се коя е виновната институция – ВиК, РИОСВ, Басейнова дирекция. Не се търси как да се намери решение на проблема и как заедно да извадим скицата, да намерим площадката, а се търси кой е виновен и това разцепление става от общественото недоверие. Когато някой е с нисък имидж, можем да го обвиним за всичко. В много случаи се търсят колегите от Басейновата, регионалната инспекция, независимо че компетентността, да речем, е общинска. Вчера например гледах сутрешния блок, където ставаше въпрос за едни строителни отпадъци в рамките на населеното място – изключително общински проблем, но поради факта, че знам как третират случващото се в нашата система, незабавно предприехме мерки, отидохме съвместно с общината до момента, до който бяха почистени. Моля да ни дадете доверието, което заслужаваме, за работата си.

Не смятате ли че мерките на Прокуратурата спрямо шефката на Басейнова дирекция Пловдив са пресилени и не внесе ли това излишен стрес в системата?

В системата стресът нарасна многократно, а какви са действията просто не мога да коментирам, защото не съм запозната с обвинителния акт, но наистина много трудно се работи в такива условия, трудно се работи от страна на колегите, заплашват с напускане. Младшите експерти са на заплата, близка до минималната заплата. Вие се сещате, че една продавачка взима по-голямо възнаграждение от мой служител.  И /той/ отива да проверява бизнесмена – хора на „Валидол“ проверяват хора с „Майбах“ и след това трябва да дадат показания в Прокуратурата, че добре са си свършили работата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук