Емануил Йорданов
на снимката: Адвокат Емануил Йорданов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг адвокат Емануил Йорданов коментира приетите на първо четене в парламентарната Комисия по правни въпроси изменения в Наказателния кодекс, които засягат частните правоотношения.

Според Йорданов приетите промени са в пълно съответствие с Конституцията на Република България, в която не се прави разграничение между различните видове собственост. По тази логика според юриста наказанията за престъпления на длъжностни лица в публичния сектор трябва да се прилагат и върху длъжностните лица в частния.

„Няма значение каква е собствеността на едно търговски дружество, когато лице, работещо в него, извършва действия в нарушение на закона с цел да обогати някого или да го ощети. Това става за сметка на въпросното дружество. Както държавните и общинските дружества, така и частните имат нужда от защита и трябва да я получат”, категоричен беше Йорданов.

Припомняме, че вчера законопроектът беше приет в Комисията по правни въпроси с гласовете на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. В него се предвижда уеднаквяване на наказателния режим при престъпленията в публичния и частния сектор.  Измененията предполагат по смисъла на Наказателния кодекс и длъжностните лица от частния сектор, извършили престъпление по служба, да лежат в затвора. Стига се до постановки, които допускат при забавено плащане по търговска сделка да се търси наказателна отговорност, въпреки че по договор може да се дължат лихви или други обезщетения.

Цялото интервю с адвокат Емануил Йорданов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук