Георги Касчиев е бил е научен ръководител на пуска на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ в периода 1972-1989 г.
Преподавал е в Техническия университет и е бил част от американската компания „Уестингхаус“.
Касчиев е професор по ядрени реактори в Токийския технологичен институт. Б
Бил е председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, който по-късно се преобразува в Агенция за ядрено регулиране.

 

Проф. Касчиев, от години енергийните експерти са обезпокоени от положението на енергетиката у нас. От една страна правим милиардни инвестиции, от друга – гражданите и фирмите не получават добри цени, съобразени с доходите и международния пазар – нито за газа, нито за петрола, нито за тока. Защо се получава така?

Специално за газа, тъй като темата е актуално – това беше, преди всичко, поради монополното положение на „Газпром” и страха, и нежеланието на нашите управляващи да се опитат да предоговарят тези цени с руския монополист. Единствено поради това, че сме в състава на ЕС и поради това, че ЕК проведе много голямо разследване за злоупотреба с монополно положение на „Газпром”, то приключи май месец 2018г., без очакваната многомилиардна глоба срещу „Газпром”, но с условие руската компания да предоговори цените, на пазарен принцип, с осем страни. Това бяха бившите соцрепублики – България, Чехия, Словакия, Унгария и Полша, и трите прибалтийски републики.

Само благодарение на това имахме възможност, от която другите страни се възползваха много по-рано, да предоговорим цените. Споразумението казваше, че дава 4 месеца на „Газпром” сам да промени тези цени, след което последваха искания от другите страни. Нашите управляващи, както винаги, по завета на другаря Тодор Живков, първо се снишиха и изчакаха да видят какво ще стане. И докато другите страни преговаряха, а някои договориха условията, нашите преговори започнаха на 5 август миналата година. Всъщност, от тогава имаме право да претендираме за нови по-ниски пазарни цени.

При предишния механизъм за формиране на цената се отчиташе само цената на петролните деривати за предишен период от 9 месеца и стойността на долара. В зависимост от това всяко тримесечие се договаряха новите цени. Сегашният механизъм е, че договарянето на цените ще става месец за месец и се включва нова компонента, която е борсовата цена на газа в Западна Европа. Не е ясно обаче коя точно цена и как тя ще участва.

Това, което се похвали премиера, как, благодарение на героичните му усилия, било постигнато намаление с 40,3%. Това е само част от истината. Тя не е общовалидна, както стана ясно, по принцип тази цена ще се договаря всеки месец. Всъщност, за някои месеци, както каза изпълнителният директор на „Булгаргаз”, намалението ще значително по-ниско – да кажем – 25%. Така или иначе, по сметките на г-н Павлов, „Булгаргаз” ще получи компенсации от „Газпром” в размер на 150 млн. лева, които той ще изплати на своите клиенти за този период – от август 2019г. до март 2020г.

Дали ще се намерят механизми, според които това намаление да се отрази на потребителите на парно, би трябвало – някои сметки показват, че за София това трябва да е 26%. Дали ще се намери механизъм? Голяма част от отоплителния сезон мина и хората вече са платили големите сметки. Но дали ще им бъдат върнати пари, е отделен въпрос.

Тези неща заслужават одобрение и похвала. Но първо това забавяне от страна на правителството, вместо да предяви претенции за предоговаряне на цените още през септември-октомври 2018г., едно 10-месечно закъснение. За тези 8 месеца (от август 2019г. до март 2020г.) компенсацията е 150 млн. лева. Минимум още толкова сме загубили заради това забавяне, вместо да се предявят претенциите през септември-октомври 2018г.

Другото нещо, което никой не коментира е, че в решението на ЕК и споразумението с „Газпром” предвижда компенсации за монополното положение за предишен период – до 10 години. Ако за тях няма доброволно споразумение, трябва да се водят дела. А нашето правителство не желае да води дела, не желае да дразни „руската мечка”. Така че, и там имаме едни огромни пропуснати ползи.

В областта на газа, пропуснати ползи имаме също тази година, а и за следващите, затова, че руската страна едностранно прекрати подписания договор, който трябваше да важи до 2030г., който казва „транспортирай или плащай”. Тоест, ако не транспортират през Трансбалканския газопровод, би трябвало да си получаваме приходите от 180 млн. лева на година, за които се каза, че нищо не са и ние като направим „Балкански поток” ще печелим много повече.

Въпросът е, че „Балкански поток” не можем да го направим толкова лесно. Тази година той няма да изпълни целите си. Най-много, ако до края на май се направи връзката със Сърбия, за да се транспортират по нея известни количества газ. Само че, договорът предвиждаше транспортиране на близо 13 млрд. куб. метра, а по тази връзка ще можем да транспортираме по-малко от 3 млрд. Тоест, и обещаните приходи тук няма да ги има. За да се появи тази възможност, трябва да се завършат компресорните станции, които ще са готови чак в средата на следващата година. Тоест, и там ще има пропуснати ползи.

И на всичкото отгоре, на този проект тежи изразеното неодобрение от САЩ и споменаването на санкции към сухоземната част. Сами разбирате, че ако тези санкции се приложат към компресорите, които са американски, този проект въобще ще заглъхне и отново ще претърпим огромни загуби.

Вчера правителството тържествено обяви, че сваляме цените на руския газ с 40%. Но пропусна да ни каже от колко евро на куб. метър сваляме 40 на сто. Вие разбрахте ли на каква цена ще купува българският потребител в крайна сметка?

Намалението от 40% е валидно само за април 2020г. И както стана ясно, това ще се изчислява месец за месец. За април месец беше съобщено, че дават 26,30 лева, вместо досегашните 44 лева, което действително е намаление с 40,2%. Но то е само за април. Предстои да видим колко точно ще бъде и предстои да сравним цените на борсите на Запад. Общо взето, там цените са около 12 евро на мегават час, което е по-ниско с 10% от тази цена, която се цитира сега за нас. И може би ще се окаже, че ние пак ще плащаме най-скъпо от цяла Европа, независимо, че разходите там са по-големи.

Вчера природният газ на холандската борса падна под 10 долара. Каква е очакваната от вас цена, на която ще купуваме? Колко по-скъпо ще ни продават руснаците?

Предварително може да се каже, че с поне 10% по-скъп природен газ ще ни продават.

Какво се случва с проекта АЕЦ „Белене”. Очаквате ли развитие по него след поредните земетресения в района, или по-скоро остава само едно политическо говорене по въпроса?

С този проект има поредица от незаконни действия, които би трябвало да окажат своето въздействие. Преди около месец се появи един юридически анализ, на г-жа Албена Белянова, на процедурата за търсене на стратегически инвеститор, което показа, че тази процедура не спазва нито един закон. Тя нито е по Закона за обществените поръчки, нито по някакво международно споразумение, нито по Закона за приватизацията. Тя е една измислена процедура от министерството на енергетиката, която не спазва нито една от съществуващите законови рамки. Затова може да се каже, че е незаконна.

Освен това, ако се върнем през 2018г., когато правителството взе едно много сложно решение за отмяна на решение, което отменя и всъщност бе решение за възобновяване строителството на „Белене”. Анализът на редица експерти показа, че там също има съществени нарушения на законодателството. Вследствие на това е подадена жалба във ВАС за отмяна на това решение. Между другото, първото гледане по същество ще бъде след седмица – на 9 март от 14 часа във ВАС. Предстои там да видим.

По принцип, когато тези неща бъдат разбрани и осъзнати от потенциалните инвеститори, защото досега те се крият от тях, но те няма как да останат скрити, предполагам, че ще им подейства като „студен дъжд”. Защото едно висящо дело за обявяване на решението на правителството за незаконно, или за отменяне на процедурата от ЕК, това ще виси като „Дамоклев меч”. Нормалната икономическа логика предпоставя, че нито един инвеститор не би рискувал сериозни средства, за да се включи в този проект.

А иначе, струва ми се, че и управляващите са осъзнали тези неща. В новия план „Енергетика и климат” проектът „Белене” се предвижда към 2035г. Какво ще правят 15 години? Това означава, че сега очевидно нищо няма да стане. Не е лъжица за техните уста и ще го оставят на следващите правителства да се мъчат да направят нещо, вместо да тръгнат по пътя, по който тръгват другите европейски страни – развитие на възобновяемите източници.

Вижте до какъв парадокс се стига в този план: там се показва, че когато АЕЦ „Белене” влезе в експлоатация, през 2040г., ние ще произвеждаме 60% от електроенергията от ядрен произход. България, която има компетентност единствено в областта радиационната защита и анализите за безопасност, но не владее нито една ядрена технология, иска да бъде световен лидер в производството, в дела на ядрената енергия към този момент. На фона на това, една Франция, която владее всички ядрени технологии, към този момент трябва да е намалила от 71%, колкото е сега, до 50%, или САЩ (които също владеят всички ядрени технологии) от сегашните 20%, трябва да намалят на 12%, за сметка на развитието  на газовите централи и възобновяемите източници. Значи, ние сме нещо уникално, както е казал народът „На гол тумбак, чифте пищови”.

Извън кръга на шегата, това показва, че нашите управляващи не се съобразяват със световните тенденции в електроенергетиката, или може би не ги познават. Тези планове общо взето изглеждат абсурдни.

Защо се получават тези проблеми в енергетиката. Споменахте плана „Енергетика и климат” и проблемите, които се съдържат в него. Защо тогава вместо да инвестираме милиарди левове в енергийни проекти, не внасяме от международните пазари?

То вече се стигна до там – януари месец България беше нетен вносител на електроенергия. По начало, от средата на миналата година започна един бърз процес на спад на нашия износ и до края на годината, той спадна с около 26%. Защо стана това? Прословутият доклад на БАН уверяваше, че нашият регион не може без нас, ние трябва да произвеждаме, за да изнасяме, за да го задоволяваме.

Същевременно, регионът хич не се интересува от тези твърдения, той си има собствени планове. Например, Турция, която е много подценявана страна и икономика, от няколко години, с много бързи темпове, развива възобновяемите източници на енергия. Тя вече е сред първите 20 в света. През последните години, около 4 000 мегавата вкарва в действие, за сметка на тези източници. Лъвската част е на фотоволтаични централи и вятърни генератори. Същите планове, макар и не чак толкова мощни, има и Гърция.

Освен това, вече се получи доста голяма свързаност на електропреносните мрежи. От миналата година има възможност по-евтина електроенергия от Украйна да се транспортира през Румъния, България и за нашите съседи. В този план „Енергетика и климат” е записана една абсурдна цел – да изнасяме 8 млрд. киловат часа годишно. Трябва да организираме нашите мощности, да станат 14-15-16 хиляди мегавата, щото видите ли трябвало да изнасяме 8 млрд.

За да изнасяме 8 млрд. на година, това означава постоянно да изнасяме по 900 мегавата. За първите два месеца, износът е под 100 мегавата (около 80). Това са нереални планове, които, не мога да разбера, защо се градят на непреклонната увереност, че ние трябва да бъдем някакъв енергиен център на Балканите и трябва да изнасяме огромни количества електроенергия. Вярно е, че сме изнасяли, но е вярно и че този износ върви с огромни флуктуации, и между другото, се оказва, че е изобщо не е печелившо.

Защо не е печелившо? Защото при нас, главният източник на енергия са въглищните централи, чието производство стана изключително скъпо, откакто се повиши въглеродните емисии. Преди няколко години те бяха 8 евро на тон, сега са около 25. Тоест, три пъти увеличение. При тези цени, новите вятърни генератори и фотоволтаични централи вече произвеждат електроенергия на по-ниска цена. Ако нашата електроенергия е около 120 лева на мегават (над 60 евро), то тяхната енергия е от порядъка на 50-55 евро. Така че, на пазара те са по-конкурентни.

Това е главната причина да намалява износът. Освен тази причина, за вътрешния пазар определено допринасят и спекулациите на борсата. Не е тайна за никого, макар да се отричат. Държавата е в състояние да прави такива спекулации, тъй като тя е абсолютният и господстващият доставчик на електроенергия. Бяха изнесени много такива примери. Това, при настоящото управление, няма как да се промени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!