Георги Свиленски
на снимката: Депутатът от БСП Георги Свиленски
Георги Свиленски е депутат от ПГ на „БСП за България“, избран от 24 МИР София.
Той е зам.-председател на парламентарната Комисия по транспорт, информационните технологии и съобщенията. Бил е народен предствител и в 42-рото и 43-ото Народно събрание.

 

 

Г-н Свиленски, ръководството на „Холдинг БДЖ” подаде оставки, защо според Вас се случват сега тези рокади и това има ли нещо общо със смяната на транспортния министър?

Аз искам да припомня, че оставките на ръководството на БДЖ бяха поискани от БСП още през месец януари и началото на февруари. Тъй като тогавашният министър на транспорта Ивайло Московски стоеше твърдо зад това ръководство, ние си позволихме тогава да поискаме и неговата оставка, именно по повод водената политика от ръководството към това дружество – спиране на ремонти, неремонтиране на локомотиви, на вагони, намаляване на разписанията. Знаете какво е изобщо състоянието на вагоните и как се осъществяват пътуванията.

Не беше предприета абсолютно никаква инициатива тогава, не беше обърнато внимание на нашите сигнали. А те са десетки и на парламентарен контрол, и на блиц-контрола в Комисията по транспорт. За съжаление министър Московски защити това ръководство.

Краят беше неизбежен, беше ясно, че ще се стигне до тук, тъй като те съсипаха дружеството. Непрекъснато говорят как са намалили дълговете на дружеството, как от 600-700 млн. преди 10 години са ги намалили до 300 млн. лева.

Те между другото твърдяха, че няма абсолютно никакви дългове. Преди две седмици новият министър на транспорта във връзка с разглеждането на бюджета докладва, че дълговете на БДЖ са 300 млн. лева. Т.е. и мантрата, че няма задължения, се оказва невярна. Няма как да се прикриват едни неща, които са факти.

Вероятно новият министър на транспорта е стигнал вече до тези факти и до тези изводи и е нормално да смени директорите. Учудва ме обаче фактът, че им дава още една седмица. Още малко ли трябва да досъсипят дружеството, или трябва да дозамажат нещо?

Ние сме пускали сигнали срещу действия на ръководството за необявяване на обществени поръчки. Там чакаме прокуратурата да се произнесе, тъй като щетите, които според нас бяха нанесени са за стотици хиляди левове.

Надявам се наистина железопътният транспорт да стане приоритет поне на новия министър, ако не на правителството, за да може, макар и трудно вече, това дружество да бъде спасено и да бъде изведено на достойното му място в българската икономика.

Какво е състоянието на железниците ни в момента и има ли възможност те да бъдат спасени, или наливаме пари в бездънна яма?

Вижте, винаги държавата ще налива пари, тъй като в цял свят тази услуга е субсидирана. Но това е най-екологичният, най-икономичният и най-безопасният транспорт. Няма как държавата да се откаже от този транспорт.

Проблемът е обаче, че не се управлява ефективно. Проблем е, че нямаме вагони, нямаме локомотиви, отказахме хората да ползват БДЖ, тъй като е истинско предизвикателство да тръгнеш от София примерно за Бургас и да стигнеш навреме или да стигнеш в същия ден или изобщо както си планирал деня.

Вие си спомняте, имаше моменти, когато влакът спираше на една гара, качваш се на автобус, пътуваш до следващата гара, от там пак се връща на влака… Просто беше едно сървайвър преживяване, което няма как нормални хора български граждани и европейци да го преживяват. Затова казвам, че имаше целенасочена политика за унищожаване на това дружество.

Наистина положението е тежко. Знаем, че беше блокиран дори кабинетът на изпълнителния директор беше запориран преди няколко месеца и не знам защо държавата чакаше да се стигне до запор, за да отпусне парите, когато можеше да го направи преди това, преди да се стигне до този запор.

Всичко това влияе и върху авторитета, и върху имиджа на дружеството. Надявам се наистина сега тези сътресения, които се случват, да бъдат за добро и наистина да се впрегнат всички ресурси на държавата. Ние от опозицията многократно сме заявявали, че ще подкрепим всякакви инициативи, свързани със спасяването на БДЖ.

Как гледате на идеята да се ликвидира „Холдинг БДЖ” с всичките му активи и българските железници да се градят наново?

Това мисля, че няма как да стане чисто правно и икономически няма как да се случи. След като бъдат изчистени задълженията, аз не виждам нуждата да се ликвидира. Проблемът не е в дълговете, проблемът е управлението на дълговете, проблемът е некомпетентното управление на това дружество.

ЕК ще съди България заради липсата на безопасност на жп транспорта у нас. Очаквахте ли такава реакция от Европа?

Очаквахме. Ние неколкократно бяхме сезирани, беше променян Законът за железопътния транспорт.

На мен тук ще ми е интересно изявлението на експертите от Министерството на транспорта, които казваха, че всяка промяна на Закона за железопътния транспорт я правим именно с цел да не стигнем до наказателна процедура. Те казваха, че текстовете, които предлагат, гарантират, че изпълняваме изискванията.

Става въпрос за звеното за безопасност, което трябва да е наистина независимо звено, а да не е под шапката на министерството или по-скоро към железопътната администрация.  Те винаги твърдяха, че всичко е ОК и няма проблеми. Сега се оказа, че пак са сбъркали. Пак поставяме под съмнение, хайде да не казвам компетентността, но желанието на хората в това министерство да решават проблемите на сектора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!