Христо Иванов
на снимката: Христо Иванов
Христо Иванов е български политик и юрист. Бил е заместник министър-председател и министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки от 6 август до 7 ноември 2014 г.
В периода 7 ноември 2014 г. – 18 декември 2015 г. е министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов.
От 7 януари 2017 г. е ръководител на ПП „Да, България!“.
ДЕБАТИ.бг потърси мнението на Христо Иванов във връзка с приетите на първо четене в парламентарната Комисия по правни въпроси промени в Наказателния кодекс, които целят да се уеднакви наказателната практика за престъпленията по служба в публичния сектор с тази в частния.

 

 

Има ли нужда България и енергийната ни система от АЕЦ „Белене”?

Етапите на енергийните технологии, които както всички казват, са енергийна революция и всички оценки, с които разполагаме, показват, че България няма нужда от построяването на АЕЦ „Белене”.

Очаквате ли да дойдат наистина китайски инвеститори, които няма да искат нищо в бъдеще и ако дойдат, какви ще са последиците за икономиката ни?

Ние не знаем дали ще се завърши АЕЦ „Белене”. Това, което знаем е, че това е един ядрен реактор за политически лъжи. На толкова много лъжи сме се наслушали, толкова много неща имаше, които бяха обявявани по един и друг начин. Нямаме абсолютно никакви основания да вярваме на правителството, че няма да има никакви държавни гаранции и гаранции за изкупуването на ядреното гориво.

Дори да оставим това настрана, трябва да имаме предвид два свързани процеса – очевидно е, че ще се освобождава терен, място, за потребление на тока, чрез елиминиране на други мощности и оказване на натиск на потребителите, които използват електричество от възобновяеми източници.

Факт е, че правителството не полага достатъчно усилия да получи максималното възможно удължаване на съществуването на „Мариците”.  Това е от една страна има своята стойност към цената, която плаща българското общество.

Второ, трябва да знам, че правителството трябва да изгради депо за съхраняване на ядрените отпадъци, което ще струва пари. Със сигурност китайските или другите инвеститори няма да дадат пари за това нещо.

След като България няма нужда от електроенергия, понеже има предостатъчно мощности, на кого „китайците” ще продават ток?

Проектът наистина не може да бъде обоснован икономически. От една страна политически е възможно да се правят опити да се създаде в бъдеще необходимост от електричество, от гледна точка на елиминиране на други мощности.

Но по-вероятно е, че така ни лъгаха за всичко – цената, как ще се строи, от кого ще се строи, така ни лъжат, че няма да има никакъв държавен ангажимент.

Винаги, когато се налага да се вземе такова важно решение, обществото е било заблуждавано и в крайна сметка е плащало солено за наивността си за сметка на политическите и икономическите спекуланти. Смятате ли, че този път вашият протест ще успее и ще победи здравият разум?

Ние сме готови не само на този протест, а с всички демократични български средства да се опитаме да спрем тази лъжа и това безумие. Надяваме се, че в крайна сметка здравият разум ще победи, въпросът е колко ще платим преди това.

Аз лично нямам убеждението, че този проект ще бъде завършен, но самият процес на неговото изграждане сам по себе си няма логика, дават се големи пари, оправдават се средства.

Въпросът не в крайна сметка да спрем това безумие, а да го направим преди да сме платили още по-голяма цена като общество.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук