Христо Казанджиев
на снимката: енергийният експерт Христо Казанджиев
Инж. Христо Казанджиев е магистър от Университета по минно дело и геология, гр. София, с квалификация инженер по търсене и проучване на нефт и природен газ.
Той е с над двадесет години опит в сферата на петролните проучвания в България, Либия и Сирия, покриващ целия спектър от дейности.
С повече от двадесетдесет години опит в сферата на предоставяне на права за търсене, проучване и добив на енергийни и минерални ресурси и с над 12 години опит в сферата на преноса, доставките и разпределението на природен газ.
Христо Казанджиев е член на Българския енергиен и минен форум.

 

 

Г-н Казанджиев, как ще коментирате исканията на миньорите за 15-процентно увеличение на цената на въглищата? Трябва ли да инвестираме още в енергията на 19. век?

Енергията на 19. Век беше използвана много активно и в 20. век.  21. Век също не се е отказал от въглищата. Все още е рано да погубваме въглищната индустрия. От друга страна обаче увеличаването на цената на въглищата не е актуално и не би следвало да се очаква, че това ще бъде направено. Цената на въглищата в момента е достатъчно висока.

Големият проблем на мините е, че разчитат изключително и само на високите цени на твърдото гориво и не приемат мерки за реформиране на миннодобивните дейности, а там има нужда от особено сериозни реформи.

Категорично увеличението на цената на въглищата ще доведе до скок на цената на електроенергията за населението. Недопустимо е 7-8 хил. души да благоденстват за сметка на високите цени на електроенергията за целия народ.

Какво според Вас ще е увеличението в цената на тока ако се приемат исканията на миньорите?

Не би трябвало да има увеличение на цената на въглищата. Договорите за изкупуване на въглища от съответните ТЕЦ-ове са според определена наредба за индексиране на стойностите. Това касае всички ТЕЦ-ове в региона на Марица-Изток, така че ако се налага индексация на цените на въглищата, тя би трябвало да е от порядъка на нивото на инфлацията или малко по-високи от нея. Въпреки че в момента инфлация няма, дори чувам за дефлация. В края на краищата ще решат потребителите на въглищата.

 Какви реформи трябва да бъдат направени във въгледобивната промишленост?

Много реформи трябва да бъдат направени. В известна степен някои вече бяха направени. Факт е, че броят на работниците в мините през последните 5-6 години непрекъснато се увеличава. При положение, че беше оптимизиран до под 7 хил. души, в сферата, в момента има над 7 хил. доколкото ми е известно.

Трябва оптимизация на производствените процеси, въвеждане на автоматизацията, модернизация на съществуващия машинен парк и т.н. Най-добре би могъл да ви отговори инженеро-техническият персонал, а не синдикатите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук