След срещата на министър-председателя Бойко Борисов със собственика на „Инерком“ Гинка Върбакова ДЕБАТИ.бг потърси мнението на енергийния експерт Иван Хиновски за продажбата на ЧЕЗ.

 

Г-н Хиновски, как ще коментирате провелата се среща между Бойко Борисов и Гинка Върбакова? Ще се състои ли все пак продажбата на ЧЕЗ след като българската държава поиска да има контролен дял в дружеството?

Искането на Бойко Борисов България да има контролен дял в ЧЕЗ се дължи на обществения натиск, което не е лошо, но аз се опасявам, че купувачите ще се отдръпнат, защото това означава намеса в работата на лицензианта. Това означава, че той няма да има пълната свобода да се разпорежда с акциите на дружеството.

Във връзка с искането на БСП за спиране на сделката и законодателната инициатива на „Обединените патриоти“ Хиновски коментира:

Спирането на сделката и промяната на законодателството са различни неща. Аз мисля, че най-добрият начин е да се промени законодателството без да се променя структурата на акциите на собствеността с оглед на това държавата да може да оказва контрол върху работата и дейността на лицензианта.

ЧЕЗ искат да си вземат парите и на второ място да не си развалят дипломатическите отношения с България. Това са единствените две неща, които ЧЕЗ и Чехия преследват.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук