Иван Хиновски
на снимката: енергийният експерт Иван Хиновски

ДЕБАТИ.бг потърси мнението на енергийния експерт Иван Хиновски във връзка с подадените жалби от представители на работодателските организации до омбудсмана Мая Манолова. Те се отнасят до американските централи ТЕЦ „Марица изток“ 1 и 3 и по-високата изкупна цена на електренергията, произведена от тях.

 

Представители на работодателските организации у нас отправиха жалби към омбудсмана Мая Манолова във връзка с американските централи ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3 и високата цена на произвежданата от тях енергия. Нека припомним кой даде лицензи на т.нар „американски централи” и през коя година?

В момента в нашето общество се наблюдава едно откъсване от основните информационни източници за тези проекти. Американските централи влязоха в България с много усилия от страна на правителството на Иван Костов.

Първо ТЕЦ „Марица Изток 3” тогава беше закупена от „Ентърджи”. Тя я продаде на „Енел” и „Енел” – на „Контур Глобал”. В момента тя е настоящият собственик на централата. Това беше най-голямата инвестиция на американска компания в Европа за последните пет години. Това се смяташе на времето за изключително престижно и беше предизвестие за влизането на много престижни инвеститори в България.

Проектът в последствие премина през различни фази, но не бива да се забравя истината, че по времето на Костов проектоцената за изкупуването на електроенергията от централата беше 36 евро на МВч. Ако тя беше останала същата, днес щеше да е най-евтината електроенергия от ТЕЦ в България. В последствие с няколко анекса се стигна до тази цена, която в момента дразни всички. Има обяснение защо тази цена е стигнала до тук, но ние нямаме информация за това.

В никакъв случай не бива да се обижда един такъв голям инвеститор, защото зад него стоят едни от най-мощните финансови институции в света в момента. Фактът, че някои работодателски организации и политици в момента се опитват да ги анатемосат, ще се върне като бумеранг върху българската икономика.

Да, може да се водят преговори за предоговарянето на споразуменията с американските инвеститори, но те не могат да приключат в рамките на три месеца. Причината е, че инвеститорите трябва да предоговорят условията по кредитите си с банките. Зад този проект не стои само американската компания. Стоят огромни банкови консорциуми, които трябва да кажат своята дума относно новите параметри. Тези параметри обаче трябва да бъдат изготвени, трябва да бъдат представени пред тези банки. В момента нито едно от тези условия не е на лице. Тези инвеститори имат желание да започнат преговори относно споразуменията, но никой не им казва параметрите на тези нови договори, които трябва да бъдат сключени.

От друга страна тази политика, която се води в момента за прекратяване на договорите ще има пагубно отражение върху икономиката и върху българския бюджет. България ще претърпи много сериозни финансови щети ако се стигне до арбитраж относно тези договори.

Какъв процент от електроенергията произвеждат американските централи в национален план?

Общо ТЕЦ-овете имат най-голям дял производство в България. Той е между 38 и 45% от електроенергията. Грубо 2/3 от тази енергия е на двете централи.

Защо електроенергията от тях се продава много по-скъпо и кой го позволява?

В договорите са калкулирани и инвестиционните разходи. За определен период от време те се калкулират в цената и това води до по-високата цена.

Имайте предвид, че през 2026 г., когато изтекат тези договори за дългострочно изкупуване, кредитът ще бъде изплатен напълно. Цената ще падне с между 30 и 40%. Тя може да стане най-евтината енергия от ТЕЦ-ове в България. Капиталовата компонента в момента прави цената толкова висока.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук