Темата с дистанционното електронно и машинното гласуване отново е на дневен ред. От Държавна агенция „Електронно управление” дадоха заявка, че изработването на пилотната система за упражняване на вот чрез интернет ще стартира през декември. Въпросите с електронното гласуване са много, например, безопасно ли е, има ли възможности за манипулации и прочее.

Според българското законодателство на първо време трябва да се осигурят машини, за да може гражданите да упражнят правото си на вот така, още на следващите избори. При предишните избори през март, ЦИК трябваше да осигури тази възможност, но не успя. Имаме ли гаранция, че при следващо гласуване, законът ще бъде изпълнен, попитахме говорителя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Най-важният въпрос, на който търсим отговор е дали при следващите избори българските граждани ще могат да упражнят правото си на глас чрез машини. Ще бъде ли изпълнен законът?

Машинното гласуване е предвидено като възможност за всеки един избирател в Изборния кодекс. Действащата към момента разпоредба относно машинното гласуване показва, че при следващи избори, машини за гласуване трябва да бъдат осигурени във всички избирателни секции. В този смисъл имаше и постановено решение на Върховния административен съд. Така, че ЦИК, като правоприлагащ орган трябва да изпълни закона, такъв какъвто е. Какво ще се случи със законодателството в бъдещ период, никой от ЦИК не може да поеме отговорност и да каже.

Тоест, да разбираме, че полагате усилия да осигурите необходимия брой машини за следващите избори? 

Точно така, да.

А Вие смятате ли, че машинното и електронното гласуване са сигурни, че няма възможност за манипулиране на резултатите, че анонимността на вота ще бъде гарантирана. Как може да се гарантира това и кой отговаря за тази сигурност?

По отношение на електронното гласуване, в момента се реализира проект „Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване”. По този проект, бенефициент е Държавна агенция „Електронно управление”, а Централната избирателна комисия е само партньор. В момента са в ход някои от дейностите по този проект. Изпълнява се анализ на дейността, свързана с добрите международни практики, по отношение на електронно гласуване. По тази дейност ще трябва да се представи доклад от изпълнителя, който е избран след проведена обществена поръчка и по тази система, която се определи като най-добра практика, да се проведат три симулации на дистанционно електронно гласуване до края на тази календарна година. Това е изискване на Изборния кодекс и то ще бъде направено. Доколкото си спомням, срокът за реализиране на тези симулации е до средата на ноември. Ние имаме уверението на колегите от Държавна агенция „Електронно управление”, че това ще бъде направено в срок.

Така че в частта електронно управление, към този момент, за детайли на системата, за това коя е най-добрата система, коя ще бъде основата, върху която ще се изработи системата за България, не мога да ангажирам ЦИК със становище, защото е рано да се каже.

По отношение на машинното гласуване – всички мерки за сигурност, които са предвидени в Изборния кодекс бяха предвидени и в изискванията към обществената поръчка, която беше обявена от ЦИК за осигуряване на машини за гласуване.

Знаете, че не успя да се намери изпълнител, който да отговаря комплексно на всички изисквания и поради тази причина машинното гласуване не се проведе. Сигурността на машините трябва да бъде гарантирана, съобразно законовите изисквания. Разбира се, предвидено е да системата да се отидира, което означава, че по отношение на сигурността, всички мерки ще бъдат предвидени и при евентуално следващо машинно гласуване.

Разбрахме, че 1,5 млн. лв. са отделени по проекта за дистанционно електронно гласуване…

Да, това е общата стойност, включително и за изграждане на самата система, не само за една от дейностите. Проектът е със срок краят на 2018г., тоест този бюджет обхваща всички дейности, които са предвидени в него.

Въпросът е дали тази система има гаранция, че резултатите няма да бъдат манипулирани.

Гласуването с бюлетини и по интернет не могат да бъдат сравнявани, още повече, че системата за електронно гласуване тепърва предстои да бъде изградена. Затова Ви казах малко по-рано, че все още не можем да кажем каква ще е и по какъв начин ще бъде гарантирана сигурността й. Изборният кодекс предвижда доста условия, на които тя трябва да отговаря, за да е гарантирана и тайната на вота, и вярното отчитане на гласовете.

Предстоят няколко симулации. През следващата календарна година, когато има избори, включително могат да бъдат частични – за кмет на населено място, ще се проведе експериментално електронно гласуване и през 2019г., когато са редовните избори за членове на Европейския парламент, избирателите ще имат възможност да гласуват електронно. Такъв е законовият текст в момента.

Доколкото разбирам, независимо какъв вид избори предстоят, машини трябва да има, така ли?

Да.

През 2019г. предстоят избори за кметове и общински съветници и дотогава вие си поставяте срок да има машини във всички избирателни секции?

Текстът на закона е да има машина във всяка избирателна секция.

И вие се ангажирате да изпълните закона?

Въпросът не е дали се ангажираме или не, това е законово изискване и ние сме длъжни да го приложим, и да го спазим.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук