След триседмични неуспешни опити за консенсусно уреждане на каталунския въпрос, днес правителството на Мариано Рахой предприе стъпки за активирането на член 155 от конституцията на Испания. И юридически, и психологически, беше пресечен един рубеж, връщането от който е малко вероятно. Това стана на

Извънредното заседание на министерския съвет на Испания

което започна в 10,15 минути с участието на всички министри. Целта бе да се одобри пакетът от мерки за прилагането на член 155 от конституцията в автономната област Каталуня, която на 1 октомври проведе незаконен, според конституцията, референдум за независимост.

Необходимостта да се прибегне до член 155 беше аргументирана в един разпространен от правителството документ от 10 страници, като причините най-общо се свеждат до неподчинението на Женералитат на задълженията, които й налага законът и поради факта,че „нейните действия вредят на общия интерес на Испания“. Регионалният президент, както и председателят на региналният парламент г-жа Карме Форкадел са посочени като пряко отговорни за главната си роля в едно „демонстрирано, упорито и обмислено неподчинение“ и са инициирали процес на сецесия.

Прилагането на въпросния член преследва 4 цели: да се възстанови законноста според конституцията и статута /регионалната конституция/; да се осигури неутралността на институциите; да се запази социалното благоденствие и икономическия разстеж; и да се гарантират правата и свободите на всички каталунци.

В същия разпространен сред журналистите текст се казва, че макар член 155 да има своите корени в член 37 от Основния закон на Бон, подобни механизми предвиждат не само германската, но и други конституции като например: член 52 от Швейцарската конституция; член 100 от конституцията на Австрия; член 126 от конституцията на Италия; член 238 от конституцията на Поргулаия и член 4.4. от конституцията на САЩ. Така правителството направи опит да убеди международната общественост, че не става дума за репресивно законодателство, както твърдят каталунските индепендистки елити.

Извънредното заседание завърши в 12,20 като бяха огласени следнте мерки, свързани с активирането на член 155:

  1. Правителството уволнява Карлес Пучдемон и всички министри от регионалното правителство. Националните министерства поемат техните функции.
  2. Изпълнителната власт има правото да разпусне регионалния парламент. Регионални избори в Каталуня ще бъдат свикани не по-късно от 6 месеца.
  3. Орязват се компетенциите на регионалния парламент. Орган, създаден от Сената, ще осъществява контрол върху него. Председателят на регоналният парламент няма да може да предлага кандидат за регионален президент, а самият парламент няма да може да дебатира и гласува инвестиции.

Всичко това се развива на една априори заявена подкрепа от страна на короната. Вчера кралят дон Фелипе Шести засегна темата по време на заключителната си реч на тридесет и седмото издание на церемонията по връчването на наградите Принцесата на Астуриас в Овиедо като каза, че „Испаня на 21 век, от която Каталуня е била и ще бъде основна част, трябва да се основава на усилия, чувства, афекти и проекти“… „Испания трябвада се противопостави на един неприемлив опит за сецесия на част от националната и територия, и тя ще разреши този проблем чрез своите легитимни демократични институции, в рамките на уважението към нашата конституция.“

Реакцията на парламентарно представените политически сили

или поне на повечето от тях, с изключение на Баската националистическа партия и Подемос, е положителна.

Лидерът на Народната партия в Каталуня Ксавиер Гарсия Албиол приветства решението на правителството, но се обяви изборите да се състоят тогава, когато се създаде съотвеният климат за това.

На митинг в Мурсия лидерът на социалистите Педро Санчес подкрепи решението на правителството с думите: социалистическата партия може да направи две неща: или да обърне гръб на Испания, или да подкрепи конституцията.

Лидерът на Сиудаданос, който винаги е бил за активирането на член 155 ще коментира предложените мерки от Каталуня, където в момента се намира.

Реакцията на Каталуня

Днешната събота не е почивен ден за никого в сградата на каталунското правителство. В нея, заедно с Пучдемон се намират неговия заместник Юнкерас, който следи изявленията на кабинета, както и други министри и политически дейци от Каталуня.  Междувременно стана ясно, че прокуратурата вече е подготвила обвинение срещу Карлес Пучдемон за извършване на престъплението „бунт“ в случай, че той реши да обяви едностранно независимост. Според наказателния кодекс, това обвинение може да се отправи към лице, което по начин „насилствен и публичен“ се опита да обяви независимост на част от националната територия, и предвижда наказание до 30 години затвор.

Лидерът на каталунските социалисти Мигел Исета вече се срещна вчера с регионалния президент след което публикува в Туитър своята позиция: „Да излезеш от рамките на законността е като да предизвикаш сблъсък между два влака. За да се избегне: да се свикат избори или да се отиде в Сената, където да се предложи държавен пакт за Каталуня“.

В дванадесет без петнадесет днес, преди края на извънредното заседание, представителят на Женералитат в Мадрид, Ферран Маскарел, квалифицира прилагането на член 155 като форма на „държавен преврат от страна на самата държава срещу нейната собствена система на автономия“. В декларация пред Каталуня радио той добави, че всички тези мерки са насочени към анулиране, суспендиране и поставяне под въпрос на защита на автономната структура, и които във всички случаи няма да разрешат съществуващия конфликт.

Коалиция  от 40 каталунски неправителствени и обществени организации призова за свикване на демонстрация днес, събота след обяд в Барселона, с искането да бъдат освободени лидерите на Каталунска национална асамблея и Омниум Култура, които в момента се намират под арест. Преди броени минути Карлес Пучдемон реши да се присъедини към демонстрацията, а довечера в 21,00 часа, след приключването й, се очаква и реакцията му на днешните решения на централноо правителсво.

На страната на индепендистките елити застанаха и каталунските Анонимни. Днес Конституционният съд осъмна с хакната от тях страница – в десет и половина заранта тя все още не беше активна. В ютуб междувременно се появи кратък клип, в който се обявява началото на операцията „Свободна Каталуня“ която се предвижда да продължи през целия ден като протест срещу решението за активирането на на член 155. На клипа се вижда жена с типичната за Анонимните маска, която обяснява и защитава индепендистката кауза и правото на едностранно обявяване на незавсимост.

Какво ще се случи оттук нататък?

            Най-вероятно, събитията ще се развият в следния порядък:

Днес, 21 октомври, в 13,00 часа се откри заседанието на Сената, за да получи официалното послание на правителството за предложените мерки.

На 23 октомври в 11 часа изтича срокът, когато различните парламентарни групи трябва да съобщят кои сенатори ще влязат в състава на двадесет и седем членната смесената Комисия за конституцията и автономиите, която ще обсъди предложените мерки.

На 24 октомври в 13 часа ще се конституира комисията, която незабавно ще препрати доклада на правителството със съответните мерки, на Женералитат, ако последната иска да представи възражения или да изпрати свои представител, който да защити позицията и пред комисията.

25 октомври е крайният срок за представяне на възраженията на Женералитат.

На 26 октимври в 5 часа след обяд комисията ще се съере отново, без значение дали са постъпили възражения или не, ще ги обсъди и евентуално ще приеме онези от тях, които са гласувани. Одобрените мерки ще бъдат изпратени на Сената.

На 27 октомври в 12 часа по обяд започва пленарното заседание на Сената, на което ще се одобрят окончателно мерките и на което ще може да се изкаже, ако желае, правителството или неговия премиер.

Ще се подобри ли комуникационната политика на испанското правителство?

Днес, още преди началото на извънредното заседания на Министерския съвет, вестник Ел Мундо публикува обширна статия под заглавие „Критиката на чуждестранните кореспонденти: Монклоа ни събира само за да ни говори за Католическите крале“ с остри нападки към комуникационната политика на правителството. Според автора на статията, общото впеатление е, че Испания губи информационната битка с Каталуня заради нежеланието на членовете на правителството да контактуват с пресата, скучните и без свежа информация пресконференции и липсата на всякакво внимание към кореспондентите – правителствената инфорационна служба следи и се интересува само от уводните статии на големите ежедневници. Това рязко контрастира с инфорационната политика на Женералитат, която е достъпна, навременна и винаги готова на контакт с медиите.

Ще се промени ли сега това положение? Повече от когато и да било, Мариано Рахой и неговият кабинет имат нуждата да бъдат разбрани при предприемането на болезнени и непопулярни мерки. Въпреки подкрепата на испанското обществено мнение и на ЕС, Испания трябва на обясни на света че не е в ролята на „лошия“; че каквито и опити за независимост да бъдат предприемани, те не могат да стоят над закона и извъв него; и че прилагането на сила е нежелана, но понякога неизбежна мярка при защита на правовата държава.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!