Анегрет Крамп-Каренбауер, Меркел
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел и кандидатът за нейн заместник начело на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер

Ангела Меркел запазва контрола върху партията си, в последните години като канцлер или поне така изглежда, след като избрания от нея наследник, пое ръководството на най-голямата политическа сила в Европа.

56-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер победи Фридрих Мерц, основният противник на Меркел и беше избрана за председател на „Християндемократическия съюз“ (ХДС) на партийната конференция в Хамбург. Резултатът е поредното поражение на кликата на „старите бели мъже“, които многократно се опитваха да отклонят канцлера от центристкия курс, който тя следваше през почти двете десетилетия като ръководител на ХДС.

След като бяха оповестени резултатите от гласуването, Меркел, видимо доволна, разцелува протежето си. А министърът на отбраната Урсула фон дер Лейен, друг съюзник на канцлара, заяви, че подкрепя решението Меркел да запази поста си до края на четвъртия си мандат през 2021.

Преди вътрешнопартийния вот

Анегрет Крамп-Каренбауер или АКК, както често я наричат е вторият „канцлер в изчакване“ в най-новата история на Германия, а проучванията на общественото мнение сочат, че ХДС ще влезе в следващия изборен цикъл като една от водещите партии.

Остава обаче отворен въпросът какво постигна, голямото политическо присъствие на Меркел в Германия? Помогна ли то на ХДС да постигне разумно разширяване на електоралната си база или точно обратното – разми идентичността на партията, като създаде почва за издигането на крайно дясната „Алтернатива за Германия“. И в крайна сметка така се стигна до „смаляване“ на ХДС, която преживява същата криза, както повечето традиционни партии в Европа.

Състоялия се на 7 декември отворен дебат в Хамбург, не е обичайна практика за партията, управляващата Германия.  За разлика от много други политически сили в Германия и по света, ХСД е изключително монолитна и не сменя често лидера си. Но по време на избора, както и в хода на предшестващите общо осем регионални конференции, пролича трудното равновесие между желанието за промяна и почитта.

В хода на дебатите преди избора, тримата кандидати Фридрих Мерц, Анегрет Крамп-Каренбауер и Йенс Шпан, избягваха пряката конфронтация, а различията, които излязоха пред широката публика бяха по въпроса за миграцията, най-спорната тема през целия мандат на Меркел.

Най-острите моменти в предизборния дебат бяха свързани с Мерц, който първоначално одобряваше Меркел, а после заяви, че политиката й е вкарала „Алтернатива за Германия“ в Бундестага. Мерц преди около 10 години беше победен от Меркел във вътрешнопартийните избори и прекара това време във финансовия сектор. Гръмкото му обещание, че под негово ръководство ХДС ще спечели 40%, резултат, който беше реалност през далечната 2013, вероятно не спечели доверието на членовете на партията.

В интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, любимката на канцлера Крамп-Каренбауер, наричана още“Минимеркел“, нарече опонента си Мерц „наивен“ и припомни, че тя, като бивш премиер на германската провинция Саарланд, вече е постигала подобни резултати в изборите за 2017. 38-годишният министър на здравеопазването Йенс Шпан, който заемаше най-твърдата антимигрантска позиция, изведнъж реши да се хареса на повече партийни членове и призова да се организира публично обсъждане на миграционния пакт на Организацията на обединените нации, създаващ редица необвързващи общи международни насоки за справяне с миграционните въпроси. И така си навлече ожесточена критика от страна на крайната десница в ХСД.

След избора – подкрепа и разграничаване от Меркел

 Въпреки прогнозите, че близостта й с губещата подкрепа Меркел, може да й изиграе лоша услуга,  АКК побърза за заяви своята вярност.“Партийната конференция показа, че членовете на ХДС искат Ангела Меркел да остане канцлер“, заяви тя след избора. „Такова е и моето желание“.

От друга страна, Крамп-Каренбауер е изправена пред предизвикателството да спечели консервативното крило на партията, чиито кандидат победи с малко под 52%. Именно Мерц беше обещал да предложи ясна консервативна алтернатива на „Зелените“ и „Социалдемократите“. Сред поддръжниците му са индустриалните групи като Асоциацията на малките и средни предприятия и технологичните компании, които сега заплашват да напуснат коалицията.

Така че, за да овладее тази ситуация, Крамп-Каренбауер може да не се окаже просто удобният партньор на Меркел, противно на очакванията.

Обръщайки се към Меркел тя не спести и критика. По думите й хората искат политиците да отделят повече време за ежедневните въпроси, а не да философстват по глобалните теми. „Чух много хора да ме описват като миниверсия или просто като продължение на Меркел. Но аз стоя тук като отделна личност, като майка на трима човека, като бивш министър на вътрешните работи, държавен ръководител, който е служил на тази страна в продължение на 18 години и който е научил какво означава да поема отговорност“, каза тя пред партийните делегати и допълни: „А лидерството има повече връзка с вътрешната сила, отколкото с това колко високо говориш“.

Според членовете на ХДС е Крамп-Каренбауер отборен играч, способна да води диалог, за разлика Меркел, чиито диктат продължи близо две десетилетия.

Дотук добре, но остава най-трудното за Меркел

Докато новия лидер на ХДС обединява партията, Меркел вероятно ще се заеме с решаването на други проблеми, които могат да доведат до предсрочно прекратяване на мандата на правителството. Става дума за „Социалдемократите“, нейните коалиционни партньори, които са подложени на натиск от страна на членовете си да си тръгнат от правителството, защото оставането им, носи отлив на гласоподаватели.

Ако „Социалдемократите“ се оттеглят, вероятно ще се стигне и до предсрочни избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!