Състав на новия кабинет

Миналата седмица е имало среща между ръководството на МВР и синдикалната федерация, на която полицаите са поставили своите искания за повишаване на заплатите в сектора. Тепърва, обаче предстоят разговори за бюджетната рамка за 2018 г. Това коментира специално за ДЕБАТИ.бг Красимир Каракачанов, министър на отбраната и силов вицепремиер по повод  декларацията на СФСМВР.  В петък полицейският профсъюз поиска скок с 15% на заплатите от 1 юли, в противен случай заплашиха с протест пред парламента.

Министерствата на вътрешните работи и на отбраната са внесли в Министерския съвет своите предложения за разходите на двете ведомства за догодина, включително и за заплатите в сектора. Служителите на МВР имат своите виждания за повишаване на възнагражденията им, въпрос на разговори е да се постигне съгласие, каза още Каракачанов.

В бюджета за отбрана за 2018 г. няма намаляване, напротив, има дори леко повишаване в сравнение с тази година, съобщи за ДЕБАТИ.бг министърът на отбраната.

По повод твърдението на СФСМВР, че средствата за вътрешен ред и сигурност за 2018 г. са орязани с 300 млн. лева в сравнение с тази година, финансови експерти коментираха, че съкращаване на средства няма. Става въпрос, че в бюджета за тази година са включени и 160 млн. лв. отпуснати от Европейската комисия за опазване на външните граници на ЕС. Тези евросредства, обаче са само за календарната 2017 г. и за това не са предвидени в средносрочната бюджетна прогноза на кабинета за периода 2018-2020, от където идва и разликата от 300 млн. лв., за които говорят от полицейския синдикат.

ДЕБАТИ.бг потърси председателя на СФСМВР Валентин Попов с въпроса, кое е наложи само седмица след срещата с министър Валентин Радев, полицаите да му поставят ултиматум, телефонът му обаче беше изключен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук