След настойчиво ново искане на Министерството на финансите, парламентът гласува на първо четене законодателна промяна за ограничаване на кешовите плащания от 10 000лв. на 5 000лв. Обществените реакции, на бизнеса и на неправителствения сектор, са остро против. Експерти предупредиха, че законопроектът влиза дори в противоречие и с правните разпоредби на Европейския съюз.

По темата се свързахме с бившия заместник-министър на финансите Любомир Дацов, който коментира дали такава мярка може реално да допринесе за свиване на сивата икономика, каквото е твърдението на искащите промяната, или по-скоро ще бъде затруднение за бизнеса, особено за средния бизнес. Коментарът на Любомир Дацов :

Изненадан съм, че отново се повдига този въпрос сякаш не засяга никого. Аз съм противник на това нещо и неведнъж съм го казвал. Първо, това е въпрос на идеология, на позиция– в какво вярваш и съответно да подкрепиш или не едно такова действие.

За мен свиването  на кешовите разплащания до 5 000 лв., едва ли ще изсветли толкова бизнеси. После идват само негативи, маса негативи, свързани със затрудняването на хората да плащат. Особено в държава, където кредитните плащания не са чак толкова големи. Това ще е затрудняване и на бизнеса, и на хората. Аз разглеждам мярката като ограничаване на свобода. Свободата на избор какво да правиш със собствените си пари и как да плащаш. В крайна сметка държавата трябва да се бори със сивия сектор. Но не смятам, че едно такова ограничаване до 5 000лв., ще помогне в тази борба. Проблемите в тази област са от друго естество. Сега ще се ограничават едни хора, които де факто не са чак толкова най-нередовните платци.

Позоваването на Европейския съюз, че има изискване оттам, също не работи. В ЕС няма подобно единно изискване, има различни практики, а в ред страни, ( вкл. Австрия, Германия, Литва, Словения, Исландия – бел.ред.) няма изобщо такова ограничение.Така че, да се позоваваме на такива изисквания не е коректно. А в страни, където това е въведено, няма данни не е дало някакъв резултат.

Същата глупост едно време беше направена с фаровете на колите – да светят и през лятото, за да се намалят катастрофите. Няколко години по-късно, освен значителните разходи, които правят хората заради горенето на крушки, заради това, че се разваля електрическата система на автомобила и т.н., някакъв съществен ефект няма. Да е спасило това поне един човешки живот? Не мисля. Някои неща трябва да се правят, защото са полезни. Фаровете помагат в мъглата, в зимния сезон. Но през лятото е абсолютна безсмислица. Същото нещо е и с тези 5 000лв. Не виждам никаква реална полза, а в същото време се затрудняват гражданите. Но тук въпросът е – вярват ли хората на собствената си държава? И до колко гражданите позволяват да им се влиза в личното пространство.”

За да стане закон предложението на Министерството на финансите за ограничаване на кешовите плащания от 10 000лв. на 5 000лв., то трябва да бъде одобрено и на второ четене.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!