Мартин Димитров
на снимката: Мартин Димитров
Мартин Димитров е роден е на 13 април 1977 г. в София. Завършил през 1996 г. Френска гимназия, а след това Университета за национално и световно стопанство, специалност „Международни икономически отношения“. От 2000 г. работи в Института за пазарна икономика като икономист.
През 2005 г. Димитров е избран за народен представител в 40-то Народно събрание от листата на коалицията Обединени демократични сили и до 2007 г. е секретар на парламентарната група на партията. 
След присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 година Димитров придобива статут на евродепутат.
През ноември 2008 г. Мартин Димитров се кандидатира за председател на СДС и на 21 декември 2008 печели вътрешните избори в партията. Като лидер на СДС, в началото на 2009 г., Мартин Димитров става съпредседател на новоучредената политическа коалиция от партии Синята коалиция.
Бил е част от политическото ръководство на дясното обединение Нова Република от януари 2017 г. А към момента е член на „Демократична България“.

 

 

ЦИК беше осъдена от Софийския административен съд да въведе машинното гласуване до половин година. Факт е, че този тип гласуване е най-сигурно и при него манипулации няма как да се правят. Защо според Вас има такава неистова съпротива срещу него и подкрепя ли се тя от някоя от политическите партии?

За мен е ясно, че и ГЕРБ, и БСП, и ДПС не искат нито машинно гласуване, нито дистанционно електронно гласуване. Знаете, машинно гласуване означава с терминални устройства като банкомат, а дистанционно електронно гласуване означава компютърът вкъщи. И трите партии пазят статуквото – на тях сегашната изборна система им върши работа с всичките свои пороци.

Аз съм убеден, че няма да спрат спънките пред модернизацията на гласуването. Сигурен съм, че ще се пречи на машинното и на електронното гласуване оттук нататък.

Според Вас какви действия ще предприеме ЦИК – ще се съобрази ли със законодателството и с решението на съда?

Ситуацията сега е много любопитна, защото тя трябва да вземе решение с мнозинство 2/3. Което ще накара за пореден път ГЕРБ, БСП и ДПС да гласуват заедно. Т.е. ако обжалват това решение, трябва ГЕРБ, БСП и ДПС заедно да вземат решение, че го обжалват, което не го изключвам. Дори е вероятно да се случи, но това ще бъде много показателно за българското общество кой кой е, с какво се занимава и какви позиции заема.

Носи ли ЦИК някаква юридическа отговорност за неспазване на законодателството и бихте ли я осъдили отново в случай, че не изпълни разпоредбите?

Искам да ви напомня, че това спрямо ЦИК е второ осъдително решение. Ако си спомняте последните парламентарни избори с колегата Славов отново заведохме дело пред ВАС, то е дело в кратки срокове.

Тогава съдът ги осъди да има машинно гласуване още за парламентарните избори. Те започнаха уж някаква процедура, която не стигна до нищо, така че това ни е второ осъдително решение спрямо ЦИК.

Да, няма да оставим нещата така. Знаем, че въвеждането на нови технологии в изборите е много важно, защото ще спре злоупотребите. В момента се сменят протоколи, манипулира се вотът и знаем, че модернизацията е част от решението. Така че няма да оставим нещата така, но съзнаваме, че битката ще бъде дълга и продължителна.

Относно отговорността на ЦИК, ако до 6 месеца не са въвели машинно гласуване, има възможност съдът да им наложи глоби. Това ще бъде много интересно и ако се наложи, ще предприемем необходимите действия в тази насока.

Можете ли да припомните по предложение на коя партия беше прието въвеждането на машинно гласуване и през коя година?

Не си спомням честно казано и когато не съм сигурен в нещо, предпочитам да не спекулирам. Но мога да ви кажа, че законопроектът за дистанционно електронно гласуване го внесохме двамата с колегата Петър Славов, като много от текстовете бяха подготвени от „Гласувай без граници”, което е гражданска експертна организация. За машинното гласуване не съм напълно сигурен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!