Мартин Димитров е роден е на 13 април 1977 г. в София. Завършил през 1996 г. Френска гимназия, а след това Университета за национално и световно стопанство, специалност „Международни икономически отношения“. От 2000 г. работи в Института за пазарна икономика като икономист.
През 2005 г. Димитров е избран за народен представител в 40-то Народно събрание от листата на коалицията Обединени демократични сили и до 2007 г. е секретар на парламентарната група на партията. 
След присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 година Димитров придобива статут на евродепутат.
През ноември 2008 г. Мартин Димитров се кандидатира за председател на СДС и на 21 декември 2008 печели вътрешните избори в партията. Като лидер на СДС, в началото на 2009 г., Мартин Димитров става съпредседател на новоучредената политическа коалиция от партии Синята коалиция.
Бил е част от политическото ръководство на дясното обединение Нова Република от януари 2017 г. А към момента е член на „Демократична България“.

 

 

Г-н Димитров, защо ГЕРБ така лесно отстъпиха за преференциите и на избора на нов състав на ЦИК, но не и за машинното гласуване, което депутатът от тяхната парламентарна група г-н Марков от няколко дни насам нарича „дебилщина”?

Има паникьосване в редиците на ГЕРБ, защото скритата коалиция с ДПС, която направиха, стана явна и това очевидно много ги притесни. Те искаха да продължи да бъде скрита, а с тези гласувания на Изборния кодекс нещата лъснаха пред цяла България и това наистина дълбоко ги паникьоса.

Положителна ли беше ролята на ДПС за това, че успяха да вдигнат броя на секциите с машинен вот от 1000 на 3000, а след местните избори поискаха навсякъде да има само машинно гласуване?

За съжаление ролята на ДПС за пореден път беше крайно отрицателна. Те заедно с ГЕРБ на практика унищожиха преференциалното гласуване. Да, сега има обещания да се върнат назад, но докато не видим, не можем да знаем какво ще се случи.

По отношение на машинното гласуване – трябваше да има такова във всички секции от две години насам. От две години насам! Две години, хора, 24 месеца.

ЦИК не изпълнява закона вече две години. Точно тази ЦИК, която не изпълнява закона две години и около 100 пъти го е нарушила (защото за всеки частичен избор на кмет трябваше да има машинно гласуване), те искат да я оставят да направи и тези избори.

Машинно гласуване трябваше да има във всички секции. Очевидно и ГЕРБ, и ДПС, а и БСП не го искат. Играта на БСП е изключително йезуитска – техните хора в ЦИК гласуват срещу машинното гласуване, а те самите се обявяват, че били големи привърженици.

За хората, които следят по-внимателно дебата, е ясно, че и ГЕРБ, и БСП, и ДПС всъщност не искат нито машинно, нито електронно дистанционно гласуване, а ние от „Демократична България” им предложихме и гласуване по пощата – и това не искат.

Ако ме питате защо – защото не искат тези над 2 млн. българи в чужбина на участват. Те просто не искат тези хора да гласуват.

Каква е играта на БСП – те обявиха, че напускат парламента и няма да се върнат докато не бъде въведено машинно гласуване. Искрени ли са според Вас техните призиви, или това е просто пореден опит да се противодейства по всякакъв начин на ГЕРБ?

Вижте, това е поредната игра на БСП, тя е конюнктурна. БСП имат проблема, че загубиха опозиционния си статус, много неща гласуваха заедно с ГЕРБ. Например, заедно гласуваха политическата квота във Висшия съдебен съвет, заедно гласуваха рестартирането на АЕЦ „Белене”, заедно гласуваха „Турски поток” и т.н., и т.н.

След всичко това, което направи – след всички гласувания заедно с ГЕРБ, след това, че подкрепяше управлението, сега БСП се опитва да си изгради опозиционен статус и прави всичко възможно в малкото месеци до изборите хората да забравят всичко друго, така че за европейските избори тя да изглежда опозиция.

Очаквате ли наистина да бъде въведено изцяло машинно гласуване след местните избори, каквото предложение беше прието?

За съжаление аз смятам, че докато това зависи от ГЕРБ, БСП и ДПС ние машинно гласуване няма да видим. Дистанционно електронно гласуване също няма да видим и гласуване по пощата също няма да се случи. И на трите партии – ГЕРБ, БСП и ДПС – им върши работа сегашната изборна система с всичките й порочности, те искат да я запазят. Не гледайте какво говорят, гледайте какво вършат.

Машинното гласуване е това, което се извършва с терминални устройства вътре в секциите (изглежда като банкомат машината). Аз съм гласувал по този начин за първи път през 2009 г. в България във Френската гимназия и винаги тези експерименти, които са правени у нас, са изключителен успех.

Предимствата са, че точно се отчитат гласовете и се броят правилно и преференциите. Няма как след това някой да вземе гумичка и да започне да променя протокола, което е причина много хора да не искат машинно гласуване. Т.е. точно отчитане на гласовете и точно отчитане на преференциите.

А предимството на електронното дистанционно гласуване, което е от компютъра вкъщи, което също го има в Изборния кодекс и което също трябваше да бъде валидно за тези избори, е, че дава възможност на хората в чужбина, на тези над 2 млн. души, без разходи, без самолетни билети, без сериозно оскъпяване да си гласуват от вкъщи. По този начин за 5 минути ще бъдеш пълноценен участник в целия процес. Тези наши сънародници в чужбина също са българи – защо да не могат да гласуват?

В кои европейски държави в момента се гласува с машини?

Има различни практики, те са смесени и са сложни, но в доста страни изцяло или частично, например във Франция, има машинно гласуване. Много интересно е, че например Бразилия го е въвела дори в джунглата. Там, където няма ток, са взели едни специално батерии и са въвели машинно гласуване.

Практиките в страните са различни, но обикновено има алтернативност. Т.е. ако не искаш машинно гласуване, имаш гласуване по пощата, а ако не искаш гласуване по пощата, имаш машинно гласуване.

А в България, това което обединява ГЕРБ, БСП и ДПС,  е, че те не искат дистанционно електронно гласуване, не искат машинно и не искат по пощата. Целта е активността да бъде държана изкуствено ниска и това да удържа сегашното статукво.

От десетилетия в България има проблем, който ограничава правото на глас на 200-300 хил. души. Става въпрос за младите хора, които учат или работят на друго място в рамките на страната и които не могат да гласуват, тъй като не могат да се върнат до родните си места. Какво трябва да направи законодателят според Вас, за да бъде разрешен този проблем?

Напълно сте права. Животът става глобален, динамичен, хората пътуват, работят. Именно затова дистанционното електронно гласуване е подходящият вариант – взимаш си лаптопа и гласуваш. Има си електронна идентификация, т.е. начин да покажеш кой си. Гласуваш и въпросът приключва за пет минути.

Няма нужда да минеш 500 км, ако примерно си от Варна, а работиш в момента в София. Може просто да нямаш времето и възможността да го направиш, а това може и да е много скъпо.

Другата форма за решаването на проблема е гласуването по пощата – пускаш си бюлетината по пощата и тя се получава. В редица страни въпросът е решен по този начин, вкл. в САЩ и във Франция.

От няколко дни насам евродепутатът Светослав Малинов призовава партиите от демократичната общност да се обединят за следващите избори. Смятате ли, че всички те са узрели за това решение, за да имат и реален успех?

Обединението за мен вече се случи, то се казва „Демократична България”. Това са хората, които заради провалената съдебна реформа напуснаха властта. Така че оттук нататък алтернатива за българските граждани има и се надявам тя да става все по-силна. Път има.

А по отношение на ДБГ и СДС, на която и Вие сте били председател?

За мен „Демократична България” трябва да е изключително внимателна и да присъединява само съмишленици. Няма смисъл от това да събираш всички. Има смисъл да събереш хората, с които след това ще бъдете общност и ще взимате правилните решения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!