Нанси Шилър е Президент на Фондация „Америка за България“ от септември 2016 година. След 20 години работа като управляващ директор в Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ)(1992-2012) и във Фондация „Америка за България“ (2008-2012), Нанси Шилър бе избрана за член на Борда на директорите на Фондацията през декември 2012 година, a в периода юни 2015 – септември 2016, за заместник председател на Борда на директорите. 

 

Защо Фондация „Америка за България” реши да инвестира точно на това място, точно в Пловдив, точно между една източноправославна църква и католическа?

Просто историята е дала много на България. Вие имате тези невероятни мозайки, датиращи от 4-6 век и се случи, че те са тук. Фактът, че Базиликата се намира между католическата катедрала и православната цъква е просто приятно съвпадение.

Но това, към което ние проявяваме интерес е да покажем историята, която е дадена на България, чрез тези римски мозайки от 4-6 век.

Смятате ли, че Базиликата ще помогне на Пловдив да стане притегателен център за поклонници и туристи от света?

Абсолютно. Това, с което разполагате, е удивително. Малката Базилика, която е на около километър от тук, и Епископската Базилика – това е нещо, което ще вълнува туристите от целия свят, които се интересуват от религията, от културата, от изкуството.

На едно място са открити 2000 кв. метра мозайки – няма друго подобно място на света. Така че, да – определено ще помогне на туризма.

Освен религиозна стойност, Базиликата има и изключителна художествена стойност. Нашата медия е осиновила птицата „Премененият”. Каква е художествената стойност на мозайките?

Всяка една е уникална. В Базиликата има над 100 уникални птици. Благодарим ви, че и вие се включихте в кампанията „Подари си птица”. Парите от тази кампания не отиват във Фондация „Америка за България”, а в „Приятели на Базиликата”. Тези пари ще бъдат инвестирани в програми за деца, свързани с музиката, забавленията, за да възобновим живота в Базиликата.

Изкуството е красиво, цветовете са невероятни, но значението им е свързано с историята на България.

Какво бихте пожелали на пловдивчани чрез ДЕБАТИ?

Благодарни сме за подкрепата ви и за това, че промотирате  историята на България. На 7 ноември Базиликата ще отвори врати.

Работите ли по други проекти, подобни на Епископската Базилика?

Нищо не може да се сравни с този проект. Искаме да го завършим, тъй като той ни отне 5 години. Разкопките на мозайките, реставрацията им, работата с археолозите, с архитектите – това беше много голям проект и отне много време. Нека го завършим окончателно и тогава ще решим какво следва.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук