В специално интервю за ДЕБАТИ.бг консултантът по трудова мобилност към КНСБ Нели Ботевска коментира, че за да се преодолее социалният дъмпинг, който властва в цяла Европа, трябва да се затегне контролът около трудовата миграция.

Мнението тя изрази след оповестената информация, че над 2000 българи в Германия са се оплакали от трудова експлоатация. Според Ботевска те са жертва на модерно робство.

„Това е социалният дъмпинг, който властва навсякъде в Европа. Това вече граничи с трафик на хора, с експлоатация, с модерното робство, което е също голяма тема на дебат в Германия от няколко години. Затова имаме този проект с германските профсъюзи. Проектът им в Германия се казва „Справедлива мобилност”, защото те осъзнаха, че без контрол и без информация не могат да контролират тези процеси и да се борят срещу модерното робство”, каза Ботевска пред ДЕБАТИ.бг

По нейни думи западноевропейските фирми взимат командировани работници от Централна и Източна Европа, защото могат да им плащат минимани възнаграждения и осигуровки по българските стандарти, а за правата на гражданите трябва да се грижат изпращащите страни. Затова има множество случаи на злоупотреба, обясни Ботевска.

Цялото интервю с Нели Ботевска четете по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!